Проект ЄС/ПРООН HOUSES є консультуючим проектом, який допомагає ініціативним групам безкоштовно отримувати знання і допомогу в створенні та управлінні ОСББ.

Київ. 29 вересня. УНІАН. Більшість киян зацікавлені у створенні об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у своєму будинку, але для проходження всіх етапів у громадян недостатньо інформації, тому буде доцільним продовжити проект ЕС/ПРООН HOUSES.

Про це під час круглого столу в УНІАН «Підсумки співпраці місцевої влади з Проектом ЄС/ПРООН HOUSES в Києві» заявила начальниця управління розвитку житлово-комунальної інфраструктури Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Київської міської держадміністрації Віра Радченко.

«У людей дуже велика зацікавленість у таких заходах (навчання створенню і веденню ОСББ - УНІАН), тому що у людей немає інформації. Люди, створивши ініціативну групу, не маючи інформації про те, що є консультант, самостійно набивають гулі. А потім для них відкривається велика радість, що є консультант, який передбачено проектом», - сказала Радченко.

За її словами, проект ЄС/ПРООН HOUSES дав поштовх, щоб зрозуміти, на якому етапі починати роботу з ініціативними групами зі створення ОСББ, потім було опрацьовано механізм Центру комунального сервісу, куди звертаються люди за первинною консультацією. Проект потрібно продовжувати й далі, оскільки співвласникам необхідна допомога у створенні об'єднання.

«Кожен будинок потребує допомоги, кожна ініціативна група потребує кваліфікованої консультації, супроводу. Тому добре, що є проект, який дає цю впевненість ініціативній групі, що вони з допомогою прийдуть до результату. Проект потрібно продовжувати й далі. Думаю, що завдяки проекту чинні голови ОСББ дізнаються і підхоплять цю ініціативу», - додала Радченко.

Керівниця «Першої Муніципальної Школи ОСББ» (м.Київ) Ірина Головатенко зазначила, що проект ЄС/ПРООН HOUSES в Києві якраз є консультуючим проектом, який допомагає ініціативним групам абсолютно безкоштовно отримувати знання і допомогу у створенні ОСББ і в тому, як їм далі керувати.

«Простими словами, практично щотижня можна знайти консультацію онлайн. Якщо вам цікаво приєднатися до проекту, будь ласка, стежте за новинами проект ЕС/ПРООН HOUSES. Такий проект є практично повітрям. Інформації в інтернеті дуже багато, але такої структурованої подачі матеріалу й можливості надіслати електронною поштою запитання фахівцю, який також є членом правління або головою ОСББ в Києві, - немає», - сказала вона.

Національний консультант Проекту по Києву Наталія Кальченко повідомила, що спочатку навчальні семінари проводилися на загальні теми, але з часом тематика розширилася і було розроблено більш спеціалізовані курси. Зокрема, бухгалтерський облік в ОСББ, життєвий цикл будинку, технічне обслуговування і яким чином працюють міські програми фінансування.

«З самого початку проекту ми приділяли увагу саме формуванню відповідального власника і відповідального ставлення до свого майна. Це найбільший виклик, тому що саме будинок, на відміну від квартири, не сприймається як щось своє», - сказала вона.

За словами Кальченко, з травня 2019 року до початку карантину в Києві загалом було створено 105 ОСББ. З них понад 60 було залучено до проведення тих чи інших заходів Проекту.

У роботі круглого столу брали участь:  керівник програми ПРООН з розвитку регіонів Мустафа Саіт-Аметов; національний консультант Проекту по м.Києву Наталія Кальченко; начальник управління розвитку житлово-комунальної інфраструктури Департаменту житлово-комунальної інфраструктури (ДЖКІ) КМДА Віра Радченко; представник ДЖКІ КМДА Анастасія Пономаренко;  голова Правління ОСББ «Перемоги 121» Юлія Светенко;  членкиня Правління ОСББ «К5» Олена Клим’юк;  голова правління ЖБК, керуюча справами ОСББ Юлія Бородіна; представник ДЖКІ КМДА Анастасія  Пономаренко.  Модератор – керівник «Перша муніципальна Школа ОСББ» (м. Київ), керівник пресцентру УНІАН Ірина Головатенко.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2018 року Європейський Союз та Програма розвитку ООН (ПРООН) запустили дворічний спільний проект щодо стимулювання створення та підтримки Об'єднань співвласників багатоквартирних будинків у 24 областях, який є частиною Програми ЄС підтримки енергоефективності для України (EE4U) і реалізується з метою підвищення енергоефективності житлового сектору України.

ЄС надав фінансування в розмірі 4 млн євро в рамках Програми підтримки енергоефективності для України.

Фото з круглого столу в УНІАН:  https://photo.unian.ua/theme/100199-kruglyy-stol-v-unian-itogi-sotrudnichestva-mestnoy-vlasti-s-proektom-es-proon-houses-v-kieve-sozdanie-osmd-sovmestnye-deystviya.html