Експерти обговорили ключові проблеми функціонування державних підприємств та шляхи досягнення їх ефективності.

Київ. 29 жовтня. УНІАН. Міністерства і державні органи, які існують в Україні, не можуть ефективно управляти державними підприємствами.

Про це під час круглого столу в УНІАН заявив Радник з питань взаємодії з органами влади, співзасновник Київського товариства українсько-угорської дружби, віце –президент Всеукраїнської асоціації фахівців оцінки, член громадської ради Фонду державного майна Олександр Потімков.

Відео дня

«Чи може ефективно управляти підприємством міністерство або інший державний орган? Ні, тому що вони на інше вчилися і у них інші завдання. Керувати повинні професійні менеджери, які навчалися менеджменту», - сказав він, додавши при цьому, що є особливості управління в державному і приватному секторі, які повинні враховуватися.

При цьому Потімков не згоден з широко відомим висловом, що «держава не може бути ефективним власником». За його словами, ефективним або неефективним може бути менеджер, якого власник (держава) наймає для управління своїм майном.

«Чи потрібна державі така кількість підприємств? Я вважаю, що ні. Але при цьому важливо розділити дві функції - функцію володіння власністю і функцію управління. І коли кажуть, що власник може бути ефективним, то мають на увазі, що ефективний власник наймає грамотного менеджера, який забезпечує найбільш ефективний спосіб використання його майна. На жаль, держава наша досі не навчилося чи не захотіла наймати правильних грамотних менеджерів», - сказав він.

Заслужений юрист України,  екс-заступник генерального директора державного концерну «Укроборонпром» Володимир Кострицький додав, що в оборонно-промисловому комплексі України є свої особливості. Визначаються вони існуючою моделлю управління, коли менеджером оборонних держпідприємств є «Укроборонпром», що визначено спеціальним законом. Тому для зміни цієї моделі доведеться вносити відповідні зміни на рівні парламенту.

Також він підкреслив, що частина держпідприємств, які входять до складу концерну, вже фактично не є оборонними, оскільки або перебувають в жалюгідному стані, або виробляють продукцію, яка не може бути віднесена до озброєння.

«Частина підприємств не здійснює випуск продукції, заради якої вони включалися до складу концерну, і без шкоди для інтересів держави вони можуть бути передані приватним власникам, які будуть їх відповідним чином розвивати в тих напрямках, які будуть вважати за потрібне», - додав він.

Модератор, президент Інституту Демократії та Розвитку «PolitA», голова політичної партії Національна платформа Катерина Одарченко акцентувала, що в Україні понад 3200 державних підприємств, тому керівництву країни потрібно швидше визначатися з ефективною моделлю їх управління, а також з тим, скільки з них буде приватизовано.

«З суспільної точки зору багато державних підприємств є корупційними годівницями. Я говорю про стереотипи, які існують в суспільстві», - сказала Одарченко.

Організатор експертного обговорення ключових проблем функціонування державних підприємств та шляхи досягнення їх ефективності - Інститут Демократії та Розвитку "PolitA".

Серед запрошених  учасників обговорення:  Анна Скороход, народний депутат України, член депутатської групи "Партія "За майбутнє"; Сергій Шахов, народний депутат України VIII - IX скликання , член депутатської групи «Довіра»;Володимир Кострицький заслужений юрист України, экс-заступник генерального директора ДК «Укроборонпром»; Олександр Костильов, екс-інженер-технолог  філії ДП «Антонов» «Серійний завод «АНТОНОВ», власник компанії ЕКО-САН; Олександр Потімков, Радник з питань взаємодії з органами влади, співзасновник Київського товариства українсько-угорської дружби, віце –президент Всеукраїнської асоціації фахівців оцінки, президент українського об’єднання саморегульованих організацій оцінювачів, член Громадської ради ФДМУ;  Юлія Комарова, політичний консультант, керуючий партнер Консалтингової групи «Сoncept GR»; Валентин Якушик, доктор політичних наук, політичний експерт. Модератором обговорення виступила  президент Інституту Демократії та Розвитку "PolitA",  голова політичної партії Національна платформа Катерина Одарченко.