Також правозахисники констатували, що внаслідок розграбування РФ на тимчасово окупованих територіях Луганської і Донецької областей склалася тяжка економічна ситуація.

Київ. 28 травня. УНІАН. За шість років окупації Донбасу з українських шахт було вивезено вугілля на суму 4,7 млрд доларів США.

Про це йдеться у звіті «Східної правозахисної групи» щодо ситуації на окупованих територіях Луганської та Донецької областей, який було презентовано на пресконференції в УНІАН.

Відео дня
Фото УНІАН

В заході взяли участь: Віра Ястребова - адвокат, директор "Східної правозахисної групи"; Неллі Яковлєва -  народний депутат України, заступник голови парламентського комітету з питань деокупації; Василь Мокан  -  народний депутат України, постійний представник КМУ у ВРУ та Ігор Яременко - заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Як повідомила на презентації адвокат, директор «Східної правозахисної групи» Віра Ястребова, в період окупації в Луганській та Донецькій областях на вугільних шахтах загинули 236 шахтарів, отримали травми 2 тис. 539.

За словами Ястребової, Росія продовжує вивозити з окупованих територій вугілля. Загальна вивезеного вугілля становить 4,7 млрд дол., загалом за 6 років окупації було видобуто понад 67 млн тонн вугілля.

Разом з тим вона зазначила, що Росія з метою прикриття розграбування окупованих територій розгорнула на Донбасі масову агітацію та пропаганду і подає себе як рятівника цих земель.

«Людей «зомбують» з дитинства, зокрема, навіть на дитячих зошитах замість привабливих для дітей картинок розміщують російські прапори та радянську символіку», - зауважила Ястребова.

Вона додала, що на окупованих територіях діють так звані «громадсько-політичні об’єднання», які мають на меті широку популяризацію Росії, розповідають, що майбутнє окупованих територій - тільки з Росією, переконують, що це Україна почала війну на Донбасі, й Україна винна у їхньому тяжкому економічному становищі.

Своєю чергою народний депутат, постійний представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Василь Мокан зазначив, що Росія будує на окупованих територіях «політичну модель за своїм прикладом: там є «парламенти», в яких абсолютну більшість представляють «провладні партії» і поряд з тим існує нібито «опозиція», яка ні на що не впливає.

«Я бачу чітку паралель зі схемою і технологією функціонування політичних проектів у Росії, де є правляча партія, яка все вирішує, і умовна опозиція, яка діє у фарватері правлячої партії. Тобто створюється фіктивний плюралізм», - сказав Мокан.

Ястребова додала, що, попри таке «політичне життя», на окупованих територіях насправді дуже тяжка економічна ситуація.

«Цинізм Російської Федерації в тому, що 70% видобувних підприємств закрито за роки окупації, в рази скоротилися зарплати, немає жодної свободи мирних зібрань, створення профспілок, є лише фіктивні профспілки, які займаються тим, що популяризують квазі-республіки на міжнародній арені», - наголосила вона.

Разом з тим народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Неллі Яковлєва зазначила, що вивезення вугілля з окупованих територій - це один з суттєвих інструментів нанесення руйнівної шкоди Україні.

За її словами, наразі у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій підраховують матеріальні збитки, завдані Україні в умовах міжнародного збройного конфлікту, і ці збитки в подальшому будуть враховані при стягненні з РФ репарацій.

Також учасники прес-конференції прокоментували повідомлення Офісу президента стосовно чергового обміну утримуваними особами за формулою «всіх на всіх».

Ястребова, зокрема, зазначила, що наразі бойовики активно «нарощують обмінний фонд». За її словами, щодня на окупованих територіях так звані «суди» виносять вироки людям за нібито шпигунство, державну зраду, в ОРДЛО навіть запроваджено преміювання за «викриття шпигунів».

Разом з тим вона впевнена, що формат обміну «всіх на всіх» є наразі єдиною можливістю для людей, яких утримують за гратами на окупованих територіях, отримати свободу.

«Ми повинні використовувати цей дієвий механізм для звільнення людей», - сказала адвокат.

Як повідомляв УНІАН, 23 квітня спецпредставник діючого голови ОБСЄ в Україні і Тристоронній контактній групі посол Хайді Грау заявила, що наступний обмін утримуваними особами на Донбасі планується здійснити у форматі «всіх встановлених на всіх встановлених».

Сьогодні, 28 травня, в Офісі президента за результатами засідання ТКГ 27 травня повідомили, що на наступному засіданні контактної групи обговорюватимуться сформовані списки на взаємне звільнення утримуваних осіб. Водночас про дату і формат проведення наступного засідання ТКГ не поінформували.

Звіт «Східної правозахисної групи» щодо ситуації на окупованих територіях Луганської та Донецької областей можна завантажити за посиланням (рус. англ.): 

https://drive.google.com/drive/folders/1GNZqWkJBx6nyEM6ENHyb_bbwJZFAzOH_

Повні виступи всіх учасників та відповіді на питання у відео: