Учасники заходу, який був організований Українським інститутом майбутнього (UIF), наголошують, що усі необхідні аспекти проведення вакцинації мають бути збалансовані та врегульовані в правовому полі.

Київ. 5 листопада. УНІАН. Держава повинна розробити дієвий механізм гарантування захисту громадян та балансу дотримання їхніх прав під час проведення вакцинації від COVID-19.

Про це під час прес-конференції в агентстві УНІАН заявили юристи. 

"Якщо ми говоримо про епідемію COVID-19, на даний момент всі нормативні документи стверджують, що у нас вакцинація добровільна, крім тих винятків, коли йдеться про обмежений перелік професій. З одного боку, це так. З іншого боку, у нас з кожним днем обмеження для невакцинованих людей стають все більшими і більшими. Це питання треба дослідити ширше",- зазначила президент БО "БФ "Синій птах" Ганна Буяджи.

Водночас, вона нагадала, що перед щепленням люди підписують документи, в тому числі згоду про інформування та про відмову від відповідальності.

Тому, на її думку, держава повинна взяти на себе зобов’язання нести певні компенсації у разі заподіяння вакцинами шкоди здоров'ю.

"Держава повинна розробити дієвий механізм відшкодування збитків у разі їх виникнення через дію вакцини через деякий термін. Люди повинні бути захищені не лише зараз від хвороби, але і надалі у разі, якщо виявиться, що конкретна вакцина має якісь побічні ефекти, які ми побачимо у майбутньому", - додала Буяджи.

Голова наглядової ради БО "БФ "Синій птах" Наталя Лісневська також наголосила, що якби громадяни чітко знали, що, вчиняючи відповідні дії задля подолання пандемії, вводячи обов'язковість вакцинації, держава бере на себе відповідальність за здоров'я людей та наслідки, що можуть виникнути, антивакцинальні настрої, вірогідно, були б меншими.

"Що стосується сертифікатів про вакцинацію, які вимагають пред'явити на вході в транспорт, кафе, ресторан і так далі, тут виникають питання. З одного боку, це неправомірно, оскільки це є медичний документ, а медичний документ ми маємо право показувати лише медичному працівнику. В інших випадках ми не зобов’язані, якщо немає кримінальної справи чи іншого порядку. Тому вимога про пред'явлення такого сертифікату не відповідає міжнародному законодавству і в українському законодавстві не передбачена", - сказала Лісневська.

Отже, за її словами, є великі питання щодо можливості пред'явлення сертифікату. "З політичної точки зору я розумію, що, мабуть, немає іншого способу перевірити. Але в будь-якому випадку, є чи немає іншого способу перевірити, дії повинні бути законними. Якщо держава говорить, що вона має право, то вона повинна дотримуватися прав громадян, які не повинні інформувати сторонніх осіб про стан свого здоров'я і ділитися зі сторонніми особами інформацією про своє здоров'я", - пояснила Лісневська.

На її думку, можливо, саме через недотримання цього балансу є значною мірою антивакцинальні настрої. Водночас Лісневська зазначила, що жодна країна світу не запропонувала своїм громадянам інший вихід.

Юристи наголосили, що всі необхідні аспекти повинні бути збалансовані та врегульовані в правовому полі.