Старт реставраційних робіт заплановано на серпень.

Фото VIHAREV architects & engineers

Київ. 29 квітня. УНІАН. Архітектурно-конструкторське бюро VIHAREV architects & engineers подало проект реставрації столичного Центрального гастроному, розташованого на вул. Хрещатик 40/1, який передбачає збереження історичного вигляду будівлі, на реєстрацію в містобудівному кадастрі. 

Про це повідомив директор бюро Микола Віхарєв на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня
Фото УНІАН

«Пам'ятка архітектури в тій частині, яка охороняється законом, і в тій частині, якою її хочуть бачити кияни, остаточно зафіксована, вона буде незмінна. Гарантією цього є передача проекту «Головкиївархітектурі» на експертизу,» - сказав він.

Віхарєв підкреслив, що тепер рішення за київською владою.

Крім того, директор бюро повідомив, що в разі успішної реєстрації в містобудівному кадастрі реставрація може початися вже влітку.

«У нас в планах у серпні старт повноцінної великої реставрації. Протиаварійні роботи - очікуємо дозволу. Ми все зробили, чекаємо рішення київської влади», - сказав Віхарєв.

Згідно з проектом, у Центральному гастрономі будуть розташовані: гастроном, інші заклади торгівлі, парковка, заклади громадського харчування.

Віхарєв також повідомив, що на даху будівлі планується побудувати літній майданчик з кафе і ресторанами.

Фото УНІАН

Як повідомляв УНІАН, у травні минулого року на сторінці архітектурно-конструкторського бюро «Віхарєв» у Facebook було розміщено повідомлення, що архітектурно-містобудівна рада Києва схвалила напрацьовані матеріали з реставрації будівлі Центрального гастроному на Хрещатику.

У коментарі УНІАН директор АКБ «Віхарєв» Микола Віхарєв повідомив, що реставрацію будівлі планують почати до кінця 2019 року.

У січні 2020 року місцева влада Києва і компанія-реставратор підтвердили свої наміри не добудовувати 7 додаткових поверхів і зберегти класичну поверховість будівлі - 3 поверхи і мансарда.

Нинішня будівля Центрального гастроному - 1873-1874 рр. побудови є пам'яткою архітектури та історії. Раніше там розміщувався готель «Кане» («Південний»), у якому зупинялися: в 1888-89 рр. художник Михайло Врубель, в 1918 р - генерал Павло Скоропадський.

Центральний гастроном був закритий на початку 2000-х, а в 2008 році будівлю було передано приватній компанії.

20 червня 2017 року на площі 1 тис. кв. метрів в будинку на вулиці Хрещатик, 40/1 виникла пожежа. В результаті пожежі згоріли будівельні матеріали, перегородки і перекриття між 2-м і 3-м поверхами, дах будівлі.