На сьогодні, на думку експертів, є два варіанти розвитку подій.

Київ. 19 листопада. УНІАН. Про перспективи взаємних відносин органів центральної влади та місцевого самоврядування після виборів стане відомо приблизно в середині грудня.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявив керівник політико-правових програм Українського Центру суспільного розвитку Ігор Рейтерович.

"Що стосується в цілому певних перспектив розвитку взаємовідносин між місцевою та центральною владою, вони будуть залежати від кількох вкрай важливих моментів. Перша найголовніша проблема полягає в тому, що в нас реформа децентралізації далеко не завершена", - сказав експерт і звернув увагу на відсутність законодавчої бази для функціонування нових районів та нових районних рад. 

Другий важливий момент, за словами Рейтеровича, полягає у тому, що в Україні на сьогодні відсутня процедура прийняття бюджетів об'єднаних територіальних громад, які були утворені в адміністративний спосіб, тобто не добровільно, а це майже 600 громад по всій країні.

"Ще одна проблема, на яку нарікав президент, що не вистачає кваліфікованих кадрів, він не знає, де взяти голів ОДА. І у нас половина вакансій не закрита по РДА", - сказав експерт.

Найважливіший момент, на його переконання, пов'язаний з тим, що регіональна політика Офісу президента до виборів була однією, а після виборів відбулися деякі зміни.

"Після виборів були достатньо швидко зроблені деякі висновки... Певні невеличкі позитивні зміни відбулися. Але все одно цієї комунікації (з регіонами, мерами) станом на сьогодні вкрай недостатньо. Оскільки навіть запровадження цього карантину вихідного дня відбулося без будь-якого обговорення з міськими головами, вони були поставлені просто перед фактом... Тому зараз насправді два варіанти розвитку подій. Перший – влада приймає ті результати, як були отримані на виборах, вона приймає перемогу представників різних політичних сил на виборах міських голів, і починають нормально спокійно працювати, формувати якісь коаліції, нормально комунікувати в контексті вирішення тих питань, які найбільше хвилюють громадян", - сказав Рейтерович.

"Другий варіант – це продовжувати все те, що було раніше: тиск, підігравання якимось опонентам... Ці два варіанти дуже прості. Який із цих варіантів вибере центральна влада, мені задається, ми дізнаємося дуже скоро, буквально приблизно в середині грудня, коли всі другі тури завершаться та буде остаточно з'ясована вся конфігурація. А місцева влада до першого варіанту готова завжди", - пояснив він.

Водночас політтехнолог, директор Social Engineering Agency «Gaiday.Com» Сергій Гайдай вважає, що "в Україні не відбулася нормальна реформа і створення місцевого самоврядування".

"У нас воно фрагментарно. Ми начебто обираємо мерів, ми начебто обираємо депутатів місцевих рад, а інших повноважень немає. І найголовніше – у нас місцеві ради не є фінансово незалежними від держави. Правильно, щоб кожна громада збирала свої податки сама і виплачувала потім, наповнювала центральний бюджет і була таким чином зацікавлена у збільшенні цих податків, тому що зараз всі податки збирає центральна влада, а потім віддає на місця ті фіксовані суми", - пояснив політтехнолог.

На його переконання, потрібно створювати незалежне від центральної влади місцеве самоврядування.

"А центральна влада - це інше. Вони взаємоконтрольовані мають бути. З одного боку може контролювати через виборців, через звичайних громадян місцеву владу... Якщо ж моя громада нормально працює, а центральна влада ні, то тоді потрібна бути палата в парламенті, де є представник громади, який захищає саме права громади", - зауважив Гайдай.

Як повідомляв УНІАН, 18 листопада ЦВК отримала інформацію про понад 98% обраних голів від загальної кількості, які обираються на цьогорічних місцевих виборах.