Найактивніше відслідковують це питання люди у віці 45+ і найменше люди у віці 18-27 років.

Київ. 25 січня. УНІАН. Близько третини українців не слідкують за новинами, які пов’язані з конфліктом між Україною та Росією.

Про це зазначив на прес-конференції в УНІАН виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко, посилаючись на результати соціологічного дослідження "Чи готові українці до великої війни".

У рамках опитування респондентам ставилось питання: "Наскільки регулярно ви стежите за новинами на тему конфлікту України та Росії?".

Відповідь "практично не виходжу з новин на цю тему" вказали 7% респондентів, "декілька разів на день" – 35%, "не частіше ніж один раз на день" – 31%, "не частіше, ніж один раз на тиждень" – 19%, "взагалі не слідкую" відповіли 8% респондентів.

"Тобто можна сказати, що 27% українців, тобто фактично третина українців, де-факто або майже не слідкують, або взагалі не слідкують за новинами, які пов’язані з конфліктом між Україною та Росією", - резюмував Денисенко.

Згідно з результатами дослідження, весь час переглядають новини 56% чоловіків та 34% опитаних жінок. Також третина жінок – 33% - фактично не цікавляться темами, пов’язаними з можливою агресією РФ; чоловіків серед таких 18%.

Як зазначив Денисенко, набагато активніше включені в це питання люди віком 45+ і найменше - люди у віці 18-27 років.

Дослідження виявило, що 82% опитаних чули новину, що РФ нарощує сили на кордонах з Україною, ще 15% - чули, але не знають деталі. Взагалі не чули про це 3%.

"73% молодих людей тільки "чули щось" про це діло… Тобто молодь достатньо легко ставиться до цього питання і вважає, що по суті нічого серйозного, з їхньої точки зору, не відбувається", - додав Денисенко.

Респондентів також просили пояснити, як вони ставляться до новини про те, що РФ нарощує сили на кордонах з Україною. Пропонувались варіанти відповідей.

Так, 37% вважають, що нарощування кількості російських військ біля кордонів України - це торг з боку Росії щодо того, щоб країни НАТО гарантували невступ України до Альянсу; 33% говорять про те, що існує реальна загроза нападу Росії/введення російських військ на територію України; що загрози немає, це просто інформаційна політика з боку західних партнерів, зокрема США, з метою схилити Україну до виконання Мінських угод, сказали 5%; що Росія "брязкає" зброєю, реальної загрози не існує, сказали ще 5%; що загрози ніякої немає, це результат інформаційної політики з боку української влади та ЗМІ – зазначили 4%. Тяжко було відповісти і не мали однозначної думки з цього питання – 15%.

"Тобто станом на сьогоднішній день як мінімум 14% говорять про те, що ніякої загрози немає і ще 15% не мають відповіді, чи є загроза, чи її немає. А про те, що будуть прямі військові дії, говорить третина населення – це 33% українців", - резюмував Денисенко.

Опитування проводилось у період з 1 по 23 січня 2022 р. У онлайн-опитуванні взяли участь 1200 респондентів з різних регіонів України (крім міст на тимчасово непідконтрольних територіях частини Донецької та Луганської областей, окупованої АР Крим). Статистична похибка не перевищує 2,89%.