55% респондентів сказали, що це "цілком ймовірно" та "ймовірно, але не найближчим часом".

Київ. 25 січня. УНІАН. Більшість українців вважають цілком ймовірним вступ України до НАТО, а 5% сподіваються, що це відбудеться вже цього року.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко, посилаючись на результати соціологічного дослідження "Чи готові українці до великої війни".

Так, респондентам ставилось питання: "Наскільки ймовірним є вступ України в НАТО найближчим часом (до кінця року)?".

Про те, що повністю впевнені в цьому, сказали 5% опитаних. Зазначили, що "вступ імовірний" – 19%, "вступ імовірний, але не найближчим часом" – 36%. Вступ до НАТО вважають малоймовірним 14%, не вірять взагалі у це – 11%. І 9% не мають однозначної думки з цього питання.

"Імовірно й імовірно не найближчим часом – про це говорять 55% українців. Тобто в цілому можна сказати, що абсолютно реалістично більшість українців дивиться на ситуацію. І в принципі вони в цілому розуміють, що це процес не одного дня", - прокоментував Денисенко.

За його інформацією, згідно з результатами опитування: 40% - повністю підтримують ідею вступу України до НАТО; 24% - скоріше підтримують. Скоріше не підтримують вступ 8%, зовсім не підтримують 9%. Ще 13% не змогли скласти своєї думки з цього приводу, а 6% було важко відповісти на питання.

Якщо взяти до уваги регіональний розподіл, то повністю підтримують вступ України до НАТО на півночі країни – 43%, в центрі – 37%, на сході – 27%, на заході – 50%, півдні – 35%, у Києві – 55%. Відповідь "скоріше підтримую" вказали на півночі – 32%, у центрі – 31%, на сході – 20%, заході – 23%, півдні - 24% і у Києві – 16%.

Таким чином, загалом 47% жителів сходу підтримують входження до НАТО, у центрі – 68%, на півночі – 75%, заході – 73%, півдні – 59% і у Києві – 71%.

Опитування проводилось у період з 1 по 23 січня 2022 р. У онлайн-опитуванні взяли участь 1200 респондентів з різних регіонів України (крім міст на тимчасово непідконтрольних територіях частини Донецької та Луганської областей, окупованої АР Крим). Статистична похибка не перевищує 2,89%.