Вони побоюються, що події, які розвиваються у ліцеї, можуть призвести до знищення навчального закладу.

Київ. 17 листопада. УНІАН. Батьки ліцеїстів закликали президента Володимира Зеленського взяти під особистий контроль ситуацію у Державному ліцеї-інтернаті “Кадетський корпус” імені І. Г. Харитоненка.

Про це вони заявили на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Як зауважив шеф-редактор журналу “Бізнес” Володимир Чеповий, після створення ліцей підпорядковувався Міносвіти, а 6 лютого 2019 року його було передано до сфери управління Адміністрації Держприкордонслужби.

За його словами, після переходу у підпорядкування до ДПСУ фінансування ліцею зменшилося, а сподівання ліцеїстів, їхніх батьків та колективу на подальший розвиток закладу, зміцнення матеріально-технічної бази, поліпшення побутових умов, питання забезпечення речовим та спортивним майном не були здійснені й не здійснюються.

Чеповий зазначив, що 29 жовтня були видані розпорядження ДПСУ про зміни в посадах керівного та педагогічного складу ліцею, за якими від роботи усунений ряд офіцерів-методистів та вихователів, що порушує статут навчального закладу.

За словами модератора заходу, військового журналіста Євген Смушкова, згідно зі статутом ліцею, педколектив формує начальник ліцею, тому такі дії ДПСУ є порушенням.

“Мета нашого заходу - не звинувачувати когось. Ми б’ємо на сполох, тому що події, які відбуваються останнім часом, змушують нас думати, що запущено якийсь не дуже хороший сценарій, який може зрештою призвести до знищення перлини української освіти - Сумського “Кадетського корпусу”, - наголосив він.

Смушков припустив, що керівництво ДПСУ може бути дезінформоване щодо ситуації у ліцеї та закликав очільника Держприкордонслужби Сергія Дейнеку до діалогу та до публічного розв'язання питань.

Свої побоювання через ситуацію, яка склалася, висловили й батьки випускників та вихованців навчального закладу.

Зокрема, заступник голови батьківського комітету ліцею, мати випускника та учня ліцею Ірина Вінтоняк розповіла, що батьки занепокоєні тим, що відбувається у навчальному закладі та готові до діалогу для розв'язання проблем.

Вона додала, що за час, поки ліцей підпорядкований ДПСУ, її керівництво не проводило зустрічей із батьківським комітетом.

“Ми, батьки, занепокоєні тим, що відбувається... Я б хотіла від імені батьків... звернутися до президента нашої країни з проханням допомогти у збереженні навчального закладу. Щоб він взяв під особистий контроль долю Сумського “Кадетського корпусу”, - пояснила Вінтоняк.

Батьки також закликали звернути увагу на ситуацію в ліцеї й прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Своєю чергою, присутній на прес-конференції речник Держприкордонслужби Андрій Демченко запевнив, що побоювання батьків та експертів щодо можливого знищення ліцею не мають жодних підстав.

“Державна прикордонна служба націлена виключно на розвиток навчального закладу. Про жодні закиди за відчуттями, про які ви говорите, не йдеться. А фінансування є навіть більшим, ніж те, що виділялося на 2019 рік Міністерством освіти. Крім того, внесені норми до речового забезпечення, щоб забезпечувати ліцеїстів речовим майном”, - розповів він.

Демченко уточнив, що останні роки ліцеїстам виділялася камуфльована форма, а надалі виділять ще спортивну. “Це понад виділених асигнувань на ліцей, оскільки постачання речового майна йде централізовано до ДПСУ. І також включаються норми щодо парадної форми та повсякденної форми”, - пояснив речник ДПСУ.

Він підкреслив, що у Держприкордонслужбі готові за відповідним зверненням ініціювати відповідну зустріч з батьками та зацікавленими особами, де будуть обговорені та вирішені вищезгадані питання.