Асоціація радить громадянам ретельно перевіряти інформацію на тему екології, поширювану політиками.

Київ. 8 вересня. УНІАН. Професійна асоціація екологів України закликає політиків припинити передвиборчі маніпуляції на тему захисту навколишнього середовища, оскільки вони дискримінують сам інститут громадянського суспільства і можливості для сталого розвитку країни в цілому.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

«Хочу акцентувати увагу, що саме екоманіпуляціі і хайп на екотренд відволікають увагу суспільства від реальної проблематики захисту навколишнього середовища. Щоразу перед виборами порушуються «окозамилювальні» екологічні проблеми, знову точково роздуваються окремі аспекти екопроблем, вигідно маніпулюючи свідомістю виборців в тих чи інших регіонах. Разом щ тим проблеми, що становлять реальну загрозу для українців десятиліттями, знову залишаються в тіні», - сказала вона.

За словами президента асоціації, сфера охорони навколишнього середовища страждає від подвійних стандартів. По-блюзнірськи лунають демонстративні звіти окремих чиновників у соціальних мережах та інтернеті про те, що якесь окреме підприємство було оштрафоване. Водночас, за інформацією Міжнародного фонду дикої природи (World Wildlife Fund), країна потопає у смітті, чиновники безкарно полюють в заповідних карпатських лісах на ведмедів, сотнями гектарів вирубуються ліси, Україна ризикує залишитися без питної води.

Циганок зазначила, що про проблеми навколишнього середовища згадують або на виборах, або під час екологічних катастроф. Лише деякі лідери, структури, громадські організації регулярно і наполегливо акцентують увагу на реальних загрозах і необхідності системних підходів і рішень до усунення проблем.

«Час від часу активізуються різні «еко-експерти», які не мають жодного досвіду роботи в цій сфері, які не мають жодної освіти або наукового обґрунтування претензій, проте мають всі готові рішення! Деякі політики і псевдоексперти продовжують заробляти на екотемах як гроші, так і політичні дивіденди. Як наслідок, це дискримінує і сам інститут громадянського суспільства, і можливості для сталого розвитку в цілому», - наголосила президент асоціації екологів.

Циганок вважає, що, незважаючи на постійне оновлення облич у владі, досі немає ні системи екологічного моніторингу, ні якісних екологічних досліджень, ні стандартів якості навколишнього середовища; великих суб'єктів господарювання запрошують на «знайомство», а в разі відмов - застосовують адміністративний тиск, зокрема й за допомогою кримінального провадження.

«Доки тривають такі «замовлення», країна давно вже стала епіцентром екологічної катастрофи в Європі і продовжує ним залишатися, отримуючи листи-скарги із сусідніх країн», - додала вона.

Присутній на прес-конференції виконавчий директор «Global 100RE Ukraine» Іван Гайдуцький зазначив, що в Україні «на папері» існує більш як 10 екологічних політичних партій.

«Захист навколишнього середовища, розв‘язання екологічних проблем, протидія змінам клімату й екологізація громад - це вже не мода і не спосіб політтехнологічних маніпуляцій. Це реальна вимога до порядку денного всіх політичних сил, які йдуть на місцеві вибори », - сказав він.

За словами заступника голови Комітету екологічної політики Верховної Ради Олександра Мариковського, після приходу в парламент стало зрозуміло, що міністерство і екологічний комітет раніше працювали не на повну потужність. Новий склад парламенту отримав у спадок велику кількість екологічних законопроектів, які десятиліттями не ухвалювались.

«Розуміючи необхідність реальних дій невідкладно, нам вдалося почати виконувати політичні обіцянки у сфері захисту навколишнього середовища. Першим кроком ми ознайомили громадські організації та профільні асоціації з новим урядом. Разом створили порядок денний Верховної Ради. Щонайменше 4 реформи вже на підльоті. Жодного хайпу, лише реальні практичні кроки», - наголосив депутат.

Керівник програми Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку UNIDO в Україні Ігор Кирильчук вважає, що розвиток країни неможливий без всебічного і постійного використання нововведень, перетворення наукових знань у технології, зокрема, в сфері «чистих» технологій.

«Перед Україною стоїть завдання розбудови інноваційної екосистеми, включаючи підтримку інноваційних стартапів, технологічних парків та бізнес-інкубаторів, розвиток інноваційної інфраструктури. Важливим компонентом на цьому шляху є також співпраця з міжнародними організаціями та проектами технічної допомоги, такими як UNIDO, EBRD, NEFCO, USAID, GIZ тощо, як елемент посилення екосвідомості», - сказав він.

Еколог, віце-президент Професійної асоціації екологів України Валентин Щербина вважає, що екологічні маніпуляції, як спосіб навмисного спотворення екологічної інформації з метою досягнення політичних або економічних цілей, слід чітко відокремлювати від екологічної безграмотності.

«Справжня маніпуляція - непомітна і виглядає правдивіше, ніж істина. Якщо ви думаєте, що вами не маніпулюють, - ви в руках професіонала. Екоманіпуляціі прямо пропорційні рівню корумпованості суспільства і обернено пропорційні рівню розвитку громадянського суспільства, зокрема - рівню екологічної свідомості громадян. Ми стурбовані прогресуючим розвитком екоманіпуляцій як похідної від загострення політичної боротьби і конкуренції між фінансово-промисловими групами», - сказав Щербина.

За його словами, екологічне протистояння між радикальними екологами і бізнесом не завжди приводить до компромісу, часто здійснюється незаконними методами і нерідко закінчується трагічно.

Щербина зазначив, що рецепт протистояння екологічним маніпуляціям спрямований на підвищення наукового рівня екологічної інформації шляхом широкого залучення вчених-екологів та експертного середовища до роботи із засобами масової інформації, підвищення рівня екологічної свідомості громадян і надання методичної допомоги ОТГ у сфері екологічної безпеки.

Еколог вважає, що необхідними є відкритість, природність, чесність і прозорість екологічної інформації, що публікується, руйнування стереотипів про екологічні проблеми. Крім того, необхідним є об'єктивне висвітлення глобальних екологічних проблем України, зокрема, підвищення кислотності ґрунтів, погіршення якості підземних вод, критичної зміни біологічного і ландшафтного розмаїття, світлового та теплового забруднення, а також викриття та оприлюднення екологічних маніпуляцій.

«Однак без широкої і всебічної співпраці з медіа наша діяльність буде розтягнута в часі, а результати - посередніми», - додав він.

Провідний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України, кандидат технічних наук, голова комітету Професійної асоціації екологів України Олександр Дячук зазначив, що Україна в цілому і окремі об'єднані територіальні громади, зокрема, не зможе дробитися успіхів у своєму розвитку, якщо не спиратися на наукові дослідження гарної якості в економічній, соціальній, інфраструктурній, екологічній, управлінській сферах.

«Саме відсутність об'єктивних професійних досліджень і розрахунків, публічного їх обговорення дає широкі можливості як для маніпулювання, так і для прийняття найкращих управлінських рішень. А наявність ґрунтовного комплексного аналізу проблеми і сучасних підходів до її розв‘язання, які відкриті для експертизи, - це найкращий аргумент для запобігання маніпуляціям», - сказав він.

За словами Дячука, політичні партії досить багато фінансують роботи, пов'язані із соціологічними дослідженнями.

«Хотілося б, щоб партії продовжували фінансувати комплексні дослідження способів і наслідків реалізації їх програм, публічно обговорювали їх із суспільством, використовуючи науково обґрунтовані аргументи», - сказав учений.

Він вважає, що справжні вчені досить часто входять в ряди екологічних рухів, де намагаються реалізувати свої знання, однак також досить часте їх входження в політичні партії, на жаль, не характеризується ефективністю застосування їх напрацювань в основі політичної діяльності.

«Закликаємо суспільство, ЗМІ, всіх небайдужих до ретельної перевірки екологічної інформації, відсівати маніпулятивні і брехливі відомості до їх публікації і поширення, викриваючи маніпуляторів», - підсумував Дячук.

Довідка УНІАН. Професійна асоціація екологів - перша в Україні об'єднана група професійних екологів. Медіатор екосфери, створений для синхронізації інтересів держави - бізнес-громадськості - науки з метою збереження навколишнього середовища.

Асоціація, створена екологами для екологів, не фінансується політичними силами, об'єднує фахівців з усієї України. Виступає за взаємодію бізнесу, громадськості, науки і держави.

Фото з прес-конференціїhttps://photo.unian.ua/theme/99599-press-konferenciya-v-unian-ispolzovanie-temy-ekologii-nedopustimo-v-politicheskih-i-kommercheskih-celyah-i-yavlyaetsya-riskom-dlya-ukraincev.html