Арктична станція  отримала  обладнання для переробки пластикових кришечок і флаконів.

Київ. 8 серпня. УНІАН. Українська станція "Академік Вернадський" отримала обладнання для переробки пластикових відходів, із яких виготовлятимуть сувеніри для туристів.

Арктична  станція 'Академік Вернадський' отримала обладнання для переробки пластикових відходів (відео, фото)

Про це йшла мова на прес-конференції в УНІАН.

За словами заступника директора Національного антарктичного наукового центру Вячеслава Марченка, обладнання для переробки пластику станції надала компанії Coca-Cola HBC.

"Відповідальне ставлення до екології та менеджменту відходів - світовий тренд і наша відповідальність. Тому ми вдячні відповідальному бізнесу, зокрема компанії Coca-Cola, за цю підтримку. В нас ще купа ідей, як покращити екологічний стан біля станції - зараз ми працюємо над проектом очисних споруд, які допоможуть повністю очистити побутові стоки станції", – сказав Марченко.

Як розповів начальник 25-ї Української антарктичної експедиції Юрій Отруба, який сумарно 6 років зимував в Антарктиді, на льодовому континенті не можна залишати сміття – наукові співробітники окремо сортують метал, скло, пластик і картон, після чого вивозять це все на судні.

"До пандемії COVID-10 Антарктиду щороку відвідувало 50 тисяч туристів, а нашу станцію – 5 тисяч туристів. Звичайно, в плані сміття це мало велике навантаження на станцію. Але є і позитивний ефект – ми розповідаємо туристам не лише про нашу наукову роботу, а і про сортування сміття. Ми хочемо домогтися того, щоб переробляти сміття на станції якнайпродуктивніше", – розповів вчений.

За словами директора із зв’язків з державними установами та комунікацій Coca-Cola HBC в Україні, Вірменії та Молдові Андрія Бублика, компанія співпрацює зі станцією вже декілька років, і цей проект є знаковим з точки зору відповідального поводження зі сміттям.

"Станція "Академік Вернадський" є своєрідною візитівкою України, і дуже важливо, щоб численні туристи і високоповажні гості могли побачити високий рівень культури в поводженні з відходами, який притаманний станції", – зазначив Бублик.

На думку експерта з комунікацій Національного антарктичного наукового центру Олени Марушевської, нова еко-ініціатива добре вписується в концепцію "світ без відходів".

"Ми дуже раді, що тепер ми перероблятимемо відходи в сувеніри для туристів, які чекають на щось незвичайне. Антарктичний пластик отримає друге життя у вигляді сердечок, пінгвінів та інших сувенірів", – сказала вона.

Експерт додала, що станція отримала обладнання для переробки пластику, маркованого "02" – це кришечки від пластикових пляшок та флакони з-під побутової хімії. Це дозволить дати друге життя пластиковій упаковці та зменшити кількість відходів, які утворюються на станції та потребують вивозу з Антарктиди.

Фото:  https://photo.unian.ua/theme/108025-press-konferenciya-v-unian-vtoraya-zhizn-antarkticheskogo-plastika-na-stancii-akademik-vernadskiy-ustanovleno-oborudovanie-kotoroe-budet-pererabatyvat-othody-plastikovoy-upakovki.html