На думку аналітиків та експертів,  Україна не отримає до кінця поточного року транш від МВФ.

Київ. 27 жовтня. УНІАН. Прогнозованого зростання ВВП на 4,6% в наступному році, який закладено в проект державного бюджету-2021, очікувати не варто.

Таку думку висловив голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук Андрій Новак на прес-конференції в УНІАН.

Зростання української економіки на 4,6% у 2021 році очікувати не варто - експерти та аналітики (відео)

«Бюджет розрахований на зростання 4,6%, якого точно не буде у 2021 році. Такого зростання кризової, проблемної економіки України не буде, навіть у провідних країн світу такого не буде. З мінусом ми закінчимо цей рік, питання тільки в тому, наскільки великим він буде. Другий квартал показав падіння на 11%, і при такому обвалі очікувати, що в наступному році економіка раптом почне зростати, на цій ілюзії побудований проект бюджету-2021», - сказав Новак.

Експерт зазначив, що існує реальний ризик невиконання дохідної та видаткової частин бюджету на наступний рік, і протягом 2021 року уряду доведеться терміново залучати держборг, щоб покривати різницю від неправильної побудови бюджету, заснованого на нереалистичному прогнозі зростання економіки.

«У нас знову буде боргової рік, і ми будемо залежні від того, дасть нам МВФ транш чи не дасть, чи дасть нам транш ЄС ... Неправильне макропрогнозування бумерангом повертається у вигляді зростання держборгу, дефіциту бюджету та, як ми бачимо, подальшої девальвації гривні», - підкреслив Новак.

Аналітик міжнародної фінансової компанії «Телетрейд» Сергій Родлер зазначив, що зараз складно сказати, за рахунок чого можна буде забезпечити таке зростання економіки, тому що в поточних реаліях це зробити складно.

Він нагадав, що в проекті бюджету передбачається збільшення мінімальної заробітної плати у 2021 році до 6,5 тис. грн, яке буде відбуватися в два етапи - до 6 тис. грн з початку 2021 року і до 6,5 тис. грн з 1 липня .

«Для мене залишається відкритим питання, як і за рахунок чого будуть підвищувати заробітні плати? Тому що, згідно з прогнозами, ВВП в наступному році має зрости на 4,6%. Це означає, що, відповідно до очікувань, бізнес в країні зможе виробити більше товарів і послуг і з їх реалізації будуть платити податки. Однак давайте дивитися на речі реально. У 2021 році коронавірус нікуди не дінеться ... Тобто чи зможе наш уряд забезпечити роботу бізнесу безперебійно, ось в чому питання», - сказав Родлер.

За його словами, згідно з таким планом, уряд має намір зібрати понад 1,07 трлн грн доходів, проте видаткова частина планується на суму 1,35 трлн грн. Відповідно, доходів бюджету вистачить лише на 80% витрат, інші 20% (270 млрд грн) доведеться брати в борг.

«У ситуації, що склалася, я вважаю, що знову навантаження ляже на підприємців, тому що, коли уряд планує підвищити зарплати бюджетникам, потрібно подбати і про те, щоб платники податків заробляли більше. А хто належить до платників податків? Підприємці. І в поточних умовах, я маю на увазі можливих карантинних обмежень, навряд чи вони стануть заробляти більше», - наголосив аналітик.

Що стосується курсу національної валюти, то фінансовий консультант Центру біржових технологій Дмитро Чих повідомив, що подальше зміцнення національної валюти виглядає малоймовірним, особливо на тлі другої хвилі пандемії. За посилення карантинних обмежень, на думку експерта, долар, ймовірно, оновить максимуми і досягне рівня 29,1 грн/дол. до кінця 2020 року.

«Протягом жовтня ми спостерігаємо, як європейська валюта рухається в діапазоні 33-33,80 грн/євро. При розвитку оптимістичного сценарію євро закріпиться нижче рівня 33 грн, а потім продовжить зниження до позначки 31,50. Песимістичний сценарій передбачає 35-36 гривень за 1 євро. До ослаблення гривні може призвести друга хвиля пандемії і відмова у кредитуванні від міжнародних партнерів», - зазначив Чих.

Експерти в ході прес-конференції також висловили думку, що отримання траншу МВФ малоймовірне до кінця поточного року. За словами Чиха, дефіцит держбюджету в розмірі 6% йде в розріз з очікуваннями Фонду. А Новак зазначив, що на сьогодні вимоги МВФ, а за ним друга частина траншу ЄС, є загальнополітичними щодо боротьби з корупцією, і вся увага прикута до створених антикорупційних органів, ефективності яких немає.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства оцінило падіння ВВП України в першому півріччі у 6,5%, в тому числі у другому кварталі року - в 11%. Падіння ВВП України за підсумками 7 місяців року сповільнилося до 6,2% з 6,5% в першому півріччі.