Громадянська кампанія «Форум порятунку Києва» та експерти ринку виступають за збільшення акцизної ставки на «шмурдяк»

Київ. 29 грудня. УНІАН. Громадянська кампанія «Форум порятунку Києва» виступає за збільшення акцизної ставки на кріплені вина ("шмурдяк") з 0,5 грн. до 27 грн. до 2010 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив головний координатор кампанії Віталій ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

«На сьогодні на кріплені вина, які в народі називають «шмурдяком», «чорнилом», встановлено набагато нижча ставка акцизного збору. Але якщо це такий же алкогольний напій, то він повинен обкладатися за такою ж акцизною ставкою», - сказав він.

За його словами, спроба профільного комітету внести на розгляд у парламент «законопроект про приведення у відповідність акцизних ставок на «шмурдяки» наткнулася на опір».

«Я особисто спілкувався з Денисом ФУДАШКІНИМ (заступник міністра фінансів – УНІАН) на акцизні теми. Він стоїть на сторожі виробників кріплених вин. Я попорпався в його минулому, він прийшов в Мінфін з підприємства «Чорноморська перлина», де був головою Наглядової ради. Це підприємство, своєю чергою, позиціонує себе як найбільший виробник кріплених вин, - повідомив В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ.

Він упевнений, що такі дії заважають наповнювати бюджет. «Потрібно висувати вимоги щодо того, що така людина, як ФУДАШКІН, працювати в Мінфіні не може. Я думаю, що найближчим часом ми звертатимемося до прем`єр-міністра України з листом про зняття його з посади», - зазначив В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ.

«В Україні діє Закон «Про виноград і виноградне вино». Він дуже вільний і допускає фальсифікацію», - зазначив директор Асоціації "Союз оптовиків і виробників алкоголю та тютюну" (СОВАТ) Володимир ДЕМЧАК. На його думку, потрібно заборонити такий напій як категорію.

«За 10 місяців поточного року вироблено 16,6 млн. декалітрів виноградного вина. Натуральних вин з цієї кількості – приблизно половина – 49,5%. Інше – «шмурдяки». Необхідно ухвалювати державні рішення з цього питання», - сказав В.ДЕМЧАК.

За його словами, потрібно контролювати якість продукції, а також здійснити справедливе оподаткування такого продукту.

«Якщо продукт називає себе вином і потрапляє під пільгове оподаткування, а насправді є лікерогорілчаним виробом, тому що в нього додають і цукор, і спирт, то він повинен оподатковуватися, як і інші лікерогорілчані вироби, тобто на градус такого напою. Тоді покупець вже розуміє, що він купує, і розуміє, що це не вино. На пляшці також мають бути написи, які зазначають, що це за продукт», - сказав В.ДЕМЧАК.