Однією з серйозних проблем, що стоять перед свинарями, експерти називають екологічно безпечне використання вторинних продуктів, які виробляются у процесі вирощування свиней.
Київ. 10 травня. УНІАН. Україна для розвитку галузі свинарства, що має значний потенціал, необхідно скоротити корупційну складову і адаптувати законодавство і технічні норми до правил Євросоюзу, заявили на прес-конференції в УНІАН представники галузі і експерти.
За словами президента Асоціації «Свинарі України» Артура Лози, зростаючий попит на свинину на світовому ринку і значні перспективи на поки ще нерозвиненому внутрішньому ринку стануть стимулами розвитку.
«Ми прагнемо того, щоб розробити і прийняти прийнятні усіма зацікавленими сторонами правила гри для цього бізнесу, щоб зменшити корупційну складову для можливостей розвитку цього бізнесу. І це все відбувається в рамках імплементації певних європейських норм і законів», - сказав Лоза.
«Україна має досить серйозний потенціал для розвитку цієї галузі як з точки зору внутрішнього споживання свинини, так і з точки зору можливостей експорту цієї продукції», - додав він.
Однією з серйозних проблем, що стоять перед свинарями, Лоза назвав екологічно безпечне використання вторинних продуктів, які виробляються у процесі вирощування свиней, частина яких може піти на виготовлення органічних добрив.
У зв'язку з цим важливим завданням є імплементація європейських правил і норм, які дозволять мінімізувати забруднення навколишнього середовища.
За словами експерта проекту USAID «Агросільгоспрозвиток» з імплементації європейського законодавства Юрія Оглашонного, який брав участь у прес-конференції, оновлення правил ведення свинарського бізнесу тягне за собою законодавче оновлення процедур державного контролю.
Зокрема, у травні 2017 року Верховна Рада ухвалила закон, який встановлює правила державного контролю над виробництвом харчових продуктів, кормів і побічних продуктів тваринного походження.
«Закон про контроль має кілька нововведень. Періодичність контролю визначатиметься тим, наскільки конкретне підприємство може нести ризик для кінцевого споживача», - сказав експерт проекту USAID.
«Закон встановлює певні правила, одне з основних - це проведення деяких заходів контролю без попередження, тобто інспектування здійснюватиметься без попередження. Для виробника це означає, що він має ввести процедури на постійній основі і виконувати кожного дня умови законодавства, тому що він не знає, коли його будуть перевіряти», - додав експерт.
Як повідомляв УНІАН, в Україні у 2017 році виробництво свіжої або охолодженої свинини знизилося на 5,3% порівняно з 2016 роком - до 246 тис. тонн.