Із 1 січня в Україні ставка акцизу на сигарети та інші тютюнові вироби зрівняється, а вартість тютюнових виробів підвищиться.

Київ. 22 грудня. УНІАН. Парламент готує новий комплексний антитютюновий законопроект, який би подолав проблему куріння серед дітей та підлітків.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомила народна депутатка від «Слуги народу» Лада Булах.

Фото УНІАН

Вона також акцентувала, що в 2019 році кількість молодих людей, які курять електронні сигарети, зросла в п'ять разів.

«Незабаром депутати мають ухвалити антитютюновий законопроект №4358, який забороняє розкладку сигарет у вітринах магазинів, рекламу електронних пристроїв для куріння в інтернеті та не дозволяє продаж цих товарів молодим людям до 21 року», - сказала вона.

Присутній на прес-конференції лікар-онколог Антон Шкіряк своєю чергою зазначив, що безпечного куріння не буває.

«Лише від онкологічних захворювань легенів, безпосередньо пов'язаних із курінням, щороку помирає 20 тисяч українців. Ця статистика не включає смертність від раку молочної залози та гортані, ризик яких зростає через куріння», - підкреслив він.

На завершення голова координаційної ради благодійної організації «100% Життя» Дмитро Шерембей закликав громадськість об'єднуватися та співпрацювати з владою для захисту життя й здоров'я українців.

«Як представник найбільшої пацієнтської організації в Україні, я точно знаю, що запобігати захворюванням набагато дешевше та ефективніше, ніж їх лікувати», - підкреслив він.

Представники ГО "Життя" уточнили, що підвищення акцизу на всі види тютюнових виробів, у тому числі на тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕНи), принесе додаткові 5 млрд грн до бюджету України в 2021 році.

Фото з пресконференції: https://photo.unian.ua/theme/102260-press-konferenciya-v-unian-v-sleduyushchem-godu-postupleniya-ot-nalogov-na-tabak-vyrastut-na-5-milliardov-griven.html