Із 1 січня в Україні ставка акцизу на сигарети та інші тютюнові вироби зрівняється, а вартість тютюнових виробів підвищиться.

Київ. 22 грудня. УНІАН. Підвищення акцизу на всі види тютюнових виробів, у тому числі на тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕНи), принесе додаткові 5 млрд грн до бюджету України в 2021 році.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомили представники громадської організації «Життя».

Фото УНІАН

Як зазначив голова правління ГО «Життя» Андрій Скіпальський, Верховна Рада відхилила чергову поправку до одного з ухвалених законів, що передбачає зниження податку на ТВЕНи (стіки для IQOS, glo) та сигарили.

«Тютюновим лобістам у парламенті не вдалось протягнути свої правки й пограбувати країну на кілька мільярдів гривень. Уже з 1 січня акцизні ставки на сигарети, ТВЕНи та сигарили зрівняються в ціні, що забезпечить зростання податкових надходжень до бюджету, а також приведе до скорочення споживання тютюнових виробів», - сказав він.

Виконавчий директор організації Лілія Олефір додала, що зараз ціна пачки стіків та звичайних сигарет в Україні однакова, а податки на них - різні.

«Гармонізація акцизних ставок приведе до того, що бюджет України отримає відповідні надходження, які вже не будуть йти до кишені виробників», - сказала вона.

Дослідник Київської школи економіки Павло Яворський, також присутній на прес-конференції, повідомив, що в 2021 році ставка акцизу на стіки та сигарети зрівняється й становитиме 1,45 грн за штуку.

«Ми підрахували, що завдяки збільшенню акцизних ставок на ТВЕНи протягом наступних п'яти років, із 2021 по 2025 роки, доходи держбюджету від цього податку становитимуть 103 млрд грн», - сказав він.

Експерт додав, що вартість пачки тютюнових виробів наступного року зросте до 63 грн, а до кінця 2025 року - до 110 грн.

Як повідомляв УНІАН, у грудні Верховна Рада України заборонила продаж електронних сигарет особам, які не досягли 18 років.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.ua/theme/102260-press-konferenciya-v-unian-v-sleduyushchem-godu-postupleniya-ot-nalogov-na-tabak-vyrastut-na-5-milliardov-griven.html