Адвокат пояснила, чому проти Дубінського відбуваються провокації, інформаційні вкиди та перешкоджання його депутатській діяльності.

Київ. 15 червня. УНІАН. Народний депутат Олександр Дубінський (фракція "Слуга народу") не отримував іноземного громадянства, зокрема румунського, і не збирається цього робити.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказала адвокат депутата Тетяна Костіна.

Відео дня
Фото УНІАН

“Народний депутат України Олександр Дубінський ніколи не мав і не має ніякого іншого громадянства, окрім громадянства України. Інформація, яка з 8 травня поширюється “Слідством.Інфо” про нібито наявність в Олександра Дубінського румунського громадянства або про те, що він як народний депутат України порушив чи порушує, чи буде порушувати законодавство щодо українського громадянства, і тому має бути позбавлений депутатського мандата, є завідомо недостовірною”, - наголосила Костіна.

Як сказала адвокат, Дубінський не збирається отримувати ніякого іншого громадянства.

Вона підкреслила, що питання так званої “румунської епопеї” була штучно внесено в інформаційний простір “Слідством.Інфо”. За її словами, відбуваються свідомі провокації проти Дубінського і свідоме перешкоджання його депутатській діяльності.

За словами Костіної, якимось чином до “Слідства.Інфо” потрапили персональні дані та конфіденційна інформація, документи, (паспорти, свідоцтво про народження) Дубінського і незаконно поширюються, передаються іноземним громадянам та організаціям.

Адвокат пояснила, що існують дві важливі причини того, чому недостовірна інформація про румунське громадянство поширюється в інформаційному просторі.

За її словами, перша причина стосується розслідування Міністерства внутрішніх справ України про стеження і збирання конфіденційної інформації з боку “Слідство.Інфо” стосовно вищих посадових осіб Сполучених Штатів Америки. Розслідування було ініційоване Дубінським і Костіною як адвокатом. Друга причина, сказала адвокат, – це серйозний намір Дубінського претендувати на посаду Київського міського голови.

“22 січня нами було офіційно повідомлено, у тому числі ми офіційно зверталися до Міністерства внутрішніх справ України, про те, що на території України, українськими громадянами, за кошти американських платників податків відбувається незаконне стеження, збирання інформації – персональної і конфіденційної, щодо листування, зустрічей вищих посадових осіб США”, - наголосила Костіна.

За її словами, йдеться про чинного генерального прокурора США Вільяма Барра, державного секретаря США Майка Помпео, сенаторів Чака Грасслі, Рона Джонсона, Тома Коттона та конгресменів Адама Шиффа і Девіна Нуньєса.

Адвокат уточнила, що в МВС справа була спочатку порушена лише за одним епізодом - щодо колишнього посла США в Україні Марі Йованович.

Як сказала Костіна, Дубінського допитали у цій справі.

“Наша мета з Олександром Дубінським – це те, що правоохоронні органи мають розслідувати будь-які незаконні дії, які вчиняються відносно американських громадян, у тому числі і вищих посадових осіб, на території України для того, щоб передусім не було завдано шкоди україно-американським відносинам”, - зауважила Костіна.

Основна мета – встановлення осіб замовників, які, можливо, давали вказівки або доручення, або, можливо, якимось чином впливали, і саме це має встановити слідство, наголосила адвокат.

Як повідомила Костіна, “Слідство.Інфо” фінансується Проєктом розслідування корупції та організованої злочинності (Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) і Посольством США.

”Анна Бабінець, крім того, що очолює “Слідство.Інфо”, є також представником OCCRP в Україні. Цей проект заснували Дрю Салліван та Пол Раду. Останній також є директором цієї органзації та все життя пов'язаний з Румунією. Цей проект в основному фінансується структурами Сороса та Агентством США з міжнародного розвитку та Державним департаментом США”, - стверджує Костіна.

“Друга причина - активізація поширення недостовірної інформації почалася після офіційного повідомлення народним депутатом України Олександром Дубінським про те, що він має намір брати участь у виборах мера Києва”, - сказала Костіна.

Окремо Костіна заявила, що посол Румунії в Україні поки не виявив бажання з нею зустрітися, але вона не втрачає надії, що ця зустріч відбудеться.