Громадські організації України закликають владу продовжити консультації з громадами щодо адмінреформи

Спілка громадських організацій України “Народна рада” просить Зеленського вплинути на перегляд відповідної постанови Кабміну.

Київ. 16 червня. УНІАН. Українські громадські організації закликають владу до продовження консультацій з громадами щодо адміністративно-територіальної реформи.

Відео дня

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили представники спілки громадських організацій України “Народна рада”.

Фото УНІАН

Також вони закликали президента Володимира Зеленського вплинути на перегляд відповідної постанови Кабінету міністрів.

Зокрема, член “Народної ради” Сергій Павленко заявив, що постанову Кабміну було ухвалено без урахування думки великої кількості громад, які тепер незадоволені відповідним рішенням уряду.

Він наголосив, що наразі згадана проблема має бути однією з перших у порядку денному Кабміну та президента.

"Сьогодні тут зібрались керівники органів місцевого самоврядування, які категорично не погоджуються із запропонованими і прийнятими урядом планами об’єднання територіальних громад. Вони не сьогодні повідомили про свою незгоду, а робили це систематично протягом всього процесу об’єднання тергромад, і вже сьогодні змушені звертатися через ЗМІ. Ми дуже сподіваємося, що нас почують, звернуть увагу і не просто дадуть відписку, а скрупульозно це питання відпрацюють та обов’язково врахують рішення громад. Ми зібралися тут для того, щоб запобігти незадоволенню після об’єднання. Я сподіваюсь, що представники органів центральної влади обов’язково врахують звернення, яке буде направлене після цієї прес-конференції, і воно буде розглянуте по суті", - підкреслив Павленко.

Під час прес-конференції виступили представники громад та сільських і селищних рад, які заявили про незгоду з рішенням уряду щодо адмінреформи та розповіли, що їхні позиції не були враховані облдержадміністраціями під час подання плану об'єднання громад до Кабміну.

Павленко заявив, що діалог між органами самоврядування та органами центральної влади щодо адміністративно-територіальної реформи має продовжуватися та відбуватися постійно.

Своєю чергою, голова спілки “Народна рада” Надія Лукашевич закликала всі громади, які незадоволенні рішенням Кабміну, звертатися до спілки та готувати спільне звернення до органів влади.

За словами Павленка, спілка також готова надати правову допомогу громадам, які хочуть оскаржити рішення в судовому порядку.

“Ми звертаємося до президента і будемо просити, щоб переглянули кожну сільську раду чи кожну територіальну громаду… Я сподіваюся, що Володимир Олександрович почує український народ”, - резюмувала Лукашевич.

Як повідомляв УНІАН, 12 червня Кабінет міністрів визначив адміністративні центри та затвердив території 1 тис. 470 територіальних громад.

Так, за словами міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова, проектом передбачено формування 54 тергромад у Волинській області, 61 - Полтавській, 86 - Дніпропетровській, 51 - Сумській, 52 - Миколаївській, 49 - Кіровоградській, 67 - Черкаській, 62 - Івано-Франківській, 64 - Рівненській, 63 - Вінницькій, 64 - Закарпатській, 69 - Київській, 57 - Чернігівській, 56 - Харківській, 37 - Луганській, 91 - Одеській, 52 - Чернівецькій, 67 - Запорізькій, 49 - Херсонській, 55 - Тернопільській, 60 - Хмельницькій, 66 - Донецькій, 65 - Житомирській, 73 - Львівській областях.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.ua/theme/97214-press-konferenciya-v-unian-pravovaya-ocenka-deystviy-organov-vlasti-ukrainy-pri-provedenii-administrativnoy-reformy-i-ignorirovanie-interesov-obedinennyh-territorialnyh-obshchin.html