Київ. 20 жовтня. УНІАН. Компанія «Тру Еко» розробила технологію і випускає устаткування з виробництва автомобільного палива з пластикових відходів, собівартість якого становить від 3,5 грн/літр.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив генеральний директор компанії Максим Ткаченко, зазначивши, що зараз в Україні переробляється лише 5% сміття, а їхні технології можуть збільшити цю цифру на 50-90%.

Він повідомив, що його компанія більш як 10 років розробляла технологію переробки пластикового сміття на паливо. А після її промислової реалізації вдалося одержати 85% бензину і дизельного пального стандарту EURO-4, а з того, що залишилося 15% - газ.

Відео дня

«Першу установку було зроблено під приватного замовника, якому потрібне лише дизельне пальне і газ на опалення. Ми йому збудували установку. Собівартість дизелю для нього становить 3,50», - сказав Ткаченко.

Водночас присутній на прес-конференції технолог компанії, кандидат технічних наук Артем Мадатов повідомив, що вартість одержуваного бензину небагато вища, оскільки при переробці пластика його виходить менше.

Він зазначив, що в містах-мільйонниках щодня вивозиться 1000 тонн сміття (приблизно 200 сміттєвих машин), з якого приблизно 45 тонн, – пластикові пляшки, а ще 255 тонн складає пластик, що застосовується у виробництві палива.

«З тонни цього пластика виходить 200 кг бензину, 600 кг дизельного пального, решта – газ», - сказав Мадатов.

Він також відзначив високу екологічність цього виробництва, оскільки в пластику немає сірки і відповідно її немає в паливі.

Крім того Ткаченко повідомив, що компанія випускає комплексні системи переробки сміття на сировину для будівельної промисловості і аграрного сектору. За його словами, впровадження таких комплексів по всій країні допоможе значно знизити наповненість українських звалищ і полігонів, а також приноситиме високий прибуток власникам системи.

«Щоб побудувати сміттєспалювальний завод, у середньому треба витратити близько 40 млн дол. Вся наша система коштує близько 13,5 млн дол», - додав гендиректор «Тру Еко».

У свою чергу експерт громадського руху «Екодніпро» Любов Колосовська високо оцінила технології компанії «Тру Еко» і висловила сподівання, що реалізація таких технологій дасть змогу одержувати корисні ресурси від переробки сміття, замість того щоб примітивно їх спалювати або накопичувати на звалищах.

Як повідомляв УНІАН, кількість нелегальних звалищ і полігонів в Україні становить більш як 35 тисяч, що в 9 разів більше, ніж кількість легальних полігонів для поховання твердих побутових відходів (ТПВ).

У держпідприємстві з питань поводження з відходами як вторинною сировиною «Укрекоресурси» зазначають, що обсяг накопичення ТПВ в Україні досягають 11-12 млн. тонн і збільшуються на 3-5% щороку. Причому рівень використання ТПВ не досягає 5% від річного обсягу їх накопичення, що не відповідає сучасним екологічним вимогам.