Київ. 15 жовтня. УНІАН. Зниження «зеленого тарифу» у діючих проектах виробництва електроенергії з поновлюваних джерел зупинить залучення нових інвестицій у галузь та її подальший розвиток.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив народний депутат, голова депутатського міжфракційного об'єднання «За енергетичну незалежність України», радник президента України Олександр Домбровський.

«Дуже важливо, щоб в Україні, як і в інших країнах, були правила ігри, які не можна змінювати... Є правила гри для зовнішніх і внутрішніх інвесторів, і якщо вони почали вже інвестувати у ці правила ігри, то ми не маємо права їх змінювати», - сказав Домбровський.

Відео дня

За його словами, знижувати «зелений тариф» можна тільки для нових проектів, оскільки тоді інвестори будуть реально знати можливості і перспективи повернення вкладених коштів. Водночас Домбровській підкреслив, що це необхідно робити шляхом внесення змін до відповідного закону.

«Ми підготували цілий пакет змін до закону про альтернативну енергетику, але вони не проголосовані у Верховній раді. У ньому пропонується зменшити або відмовитися від місцевої складової, яка стримує розвиток технологій та інновацій в Україні, зокрема ми зменшуємо коефіцієнти за «зеленим тарифом» у сонячну енергетику», - сказав депутат.

При цьому Домбровський підкреслив, що Міністерство енергетики і вугільної промисловості не вирішить проблеми компенсації фінансових втрат теплової генерації через бойові дії на сході України за рахунок зниження тарифу в «зеленій» енергетиці, оскільки її частка в загальному виробництві електроенергії в країні становить менше 1%.

З його думкою погодився присутній на прес-конференції президент Асоціації учасників ринку поновлюваної енергетики України Віталій Давій, який вважає, що змінювати тариф у законі 2009 року для існуючих проектів, - необдумана ініціатива Міненерговугілля.

«Європейські і американські компанії, незважаючи на складну ситуацію в Україні, готові сюди вкладати кошти, але, побачивши безглузду ініціативу міністерства, сприймають цей сигнал і дуже сильно замислюватимуться, чи варто продовжувати реалізацію проектів на українському ринку», - сказав він.

Давій відзначив, що його асоціація активно боротиметься за збереження інвестиційної привабливості галузі.

Крім того, голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков висловив думку, що саме поновлювана енергетика дозволить підвищити незалежність України, оскільки вона працює на енергії вітру, сонця і води, тобто не вимагає купівлі палива з джерел, що виснажуються.

«Усі війни виникають за енергоресурси. Коли ми говоримо сьогодні «сонце і вітер», ми можемо говорити «мир», - сказав Конеченков, відзначивши, що розвиток галузі - це енергобезпека і незалежність країни.

Домбровський також повідомив, що розвиток альтернативної енергетики - це зобов'язання України перед європейським енергетичним співтовариством, які також вказані в Угоді про асоціацію з ЄС.

«Ми маємо розуміти, що ринок альтернативної енергетики є ефективним і використовується в усьому Європейському Союзі. Сьогодні Швеція, Данія, Норвегія у кінцевому споживанні електроенергії мають 60-70% власних поновлюваних ресурсів», - сказав депутат.

Водночас він відзначив, що бойові дії на сході України почалися навесні, і було зрозуміло, що виникнуть проблеми з видобутком вугілля, виробництвом електроенергії на ТЕС. Тому, за словами Домбровського, Міненерговугілля мало опікуватися цим питанням набагато раніше, а не перед початком опалювального сезону в країні.

Як повідомляв УНІАН, 14 жовтня Міненерговугілля звернулося до Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, з проханням знизити «зелені тарифи» для сонячної генерації, щоб збільшити фінансування теплової енергетики, зокрема холдингу ДТЕК Ріната Ахметова, що дозволить збільшити запаси вугілля на складах вітчизняних ТЕС.

Відеозапис з прес-конференції:http://press.unian.ua/video/2969-vozobnovlyaemaya-energetika-put-k-miru.html

Відеозапис з прес-конференції:http://press.unian.ua/video/2973-ukraina-evropeyskaya-integratsiya-i-vozobnovlyaemaya-energetika-vyizovyi-i-perspektivyi.html