Київ. 8 жовтня. УНІАН. Інтернет асоціація України (ІнАУ) виступає проти посилення державного регулювання в галузі, зокрема, введення ліцензування діяльності з транзиту міжнародного інтернет-трафіку.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив член правління ІнАУ Іван Пєтухов.

«Зараз у  закон про ліцензування намагаються провести свіжу норму, нібито закон покликаний скоротити кількість ліцензованих видів діяльності в країні, але при цьому чомусь в друге читання потрапляє норма, що ліцензований вид діяльності - це транзит міжнародного інтернет-трафіку», - сказав Пєтухов .

Відео дня

За його словами, прийняття даної норми призведе до запровадження ліцензування діяльності всіх без винятку провайдерів інтернету, так як всі провайдери через технічні особливостей функціонування мережі здійснюють транзит міжнародного трафіку.

Крім цього, ІнАУ виступила проти рішення Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) №337 від 17 червня 2014 року, яким, зокрема, були затверджені вимоги до Телекомоператор щодо взаємозв'язку телекомунікаційних мереж. На думку експертів Інтернет асоціації України, затвердженню даного рішення повинна передувати розробка низки законодавчих актів і міжнародних правил, які врегулюють питання побудови мереж інтернету.

ІнАУ також виступила за скасування рішення НКРЗІ №849 від 24 грудня 2013 року, яким телекомоператорів зобов'язали з 2015 року публікувати перелік показників якості послуг з доступу в інтернет, так як даний перелік є надлишковим і не виконує функцію захисту прав споживачів, при цьому, накладаючи на операторів зайву адміністративне навантаження.

Разом з тим, також присутній на прес-конференції член правління ІнАУ Олександр Ольшанський зазначив, що метою всіх цих новацій вважає контроль поширення інформації в країні.

«Зараз вже є нова версія, що все це - з метою виключно протидії Російської Федерації, захисту нашого інформаційного простору і так далі ... Але мета цього одна. Мета - це в тому чи іншому вигляді поставити під контроль поширення інформації », - сказав він.

Втім, на думку глави ІнАУ Тетяни Попової, жорсткість держрегулювання в галузі, також може використовуватися для тиску на одні компанії та лобіювання інтересів інших.

«На жаль, інструмент нагляду, перевірок і позбавлення ліцензій на сьогоднішній день дуже часто використовується, також як і інструмент вилучення обладнання, в конкурентній боротьбі», - пояснила Попова.

Вона також додала, що асоціація буде домагатися скасування даних рішень і законодавчих ініціатив.

Довідка УНІАН. Інтернет асоціація України (ІнАУ) - професійне об'єднання учасників ринку телекомунікацій та ін., Об'єднує понад 150 підприємств. Діяльність ІнАУ спрямована на захист інтересів її членів, проведення експертно-аналітичної роботи в частині розробки та коригування законодавчої та нормативної бази України та