Київ. 8 жовтня. УНІАН. Люстрація в Україні має відбуватися виважено, щоб не спричинити ще більшого протистояння в суспільстві.

Про це заявила сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН голова правління всеукраїнської громадської організації «Спілка громадських організацій України «Народна рада» Надія Лукашевич.

Вона зазначила, що «Народна рада» створила комітет «Народна люстрація». За її словами, метою цього Комітету є сприяння органам державної влади у проведенні перевірки державних службовців та прирівняних до них осіб, посадових осіб органів місцевого самоврядування з метою відновлення довіри до влади та створення умов для побудови нової системи органів влади у відповідності до європейських стандартів.

Відео дня

Як зазначила Лукашевич, «для того, щоб побороти корупцію, необхідно створити нормальні умови для всіх чиновників, фахівців», а потім вимагати від них віддачі. За її словами, не допустимою є так звана «народна люстрація», коли посадовців кидають у смітники. «Я категорично проти самосуду», - наголосила вона.

Лукашевич сказала, що комітет «Народна люстрація» збиратиме матеріали щодо необхідності люстрації конкретних чиновників, які подаватиме до органів влади, до правоохоронних органів для прийняття рішення. «Необхідна люстрація, боротьба з корупцією, але ні в якому разі не можна зачепити людей професійних», - додала вона. При цьому Лукашевич зазначила, що не можна обирати на посади тих, хто не має досвіду, достатніх знань. За її словами, після Майдану Міністерство охорони здоров’я України «очолила людина (йдеться про Олега Мусія - УНІАН), яка не була доктором наук, яка не мала серйозної практики, і ми за рік, друзі, тільки на 3% коштів, які виділяв Кабінет міністрів, закупили медикаментів, і в результаті отримали геноцид гірший, ніж при війні чи про голоді». Вона додала, що, можливо, тут вина не самого міністра, але обов’язково «потрібно знайти того, хто не зробив цих тендерів і ми не закупили медикаменти».

Лукашевич підкреслила, що має бути проведена люстрація і в правоохоронних органах. За її словами, в першу чергу мова має йти про керівників цих структур, які справді допускали порушення, а не про рядових, які безпосередньо працюють з людьми. Вона підкреслила, що мають бути люстровані судді, які за матеріальну вигоду ухвалювали неправомірні рішення.

У свою чергу громадський і політичний діяч Анатолій Раханський наголосив, що проведення люстрації, як це передбачається законом, може призвести до втрати спеціалістів у багатьох галузях. За його словами, посади в органах влади мають обійняти «досвідчені люди, які пройшли шлях, а не ті, які були на Майдані, помахали шашкою і все».

Керівник ВГО "Хран" Олександр Пастушенко наголосив, що закон про люстрацію є досить недолугим з юридичної точки зору. За його словами, в разі підписання президентом закону «Про очищення влади» людей в Україні «розділять – одного зроблять винним у власній країні без суду і слідства».

Він наголосив, що якщо Україна підписала Угоду з ЄС про асоціацію, то ми повинні «хоча б притримуватись тих стандартів і правил, які існують в ЄС». Пастушенко додав, що «люстрація, яка була проведена в Польщі, Німеччині, Чехії, мала зовсім інший характер - доказовий, тобто збиралися докази, які виносились на публічне обговорення і люди ухвалювали рішення, як бути в кожній конкретній ситуації, і людина мала право це оскаржити в суді». Він вважає, що в разі звернення до Конституційного суду України, закон про люстрацію «буде визнано неконституційним». За його словами, закон потрібен, але «його потрібно зробити правильно, давайте зробимо так, як нам наша совість підказує, наша мораль, і наші міжнародні і людські зобов’язання».

Голова правління громадської організації «Народна рада Чернігівщини» Олександр Підгорний зазначив, що ставиться до закону про люстрацію «досить скептично», бо «не зрозуміло, кого люструвати». За його словами, «на сьогодні, зокрема, на Чернігівщині займаються люстрацією ті, хто залишився без посад після Революції гідності». В той же час він додав, що люстрація потрібна, бо, зокрема, ситуація в правоохоронних органах не змінилася, керують ті ж люди, хто були при попередній владі. «По Чернігівщині - був сумський начальник управління міліції при Януковичі, а нині він став начальником управління міліції в Чернігівській області, заступник - той самий, керівник ДАІ - той самий, тобто всі ті, хто були при попередній владі, то вони і залишилися. Ви думаєте змінився менталітет, змінилися ті потоки грошей, які будуть заробляти і віддавати на Київ? Думаю, що ні», - підкреслив він. За його словами, люстрація має «проводитися зверху», а не люстрація дрібних чиновників та посадовців.

Директор ТОВ «Княжицьке» (Броварський район Київської області) Тетяна Руденко наголосила, що виступає за люстрацію, але категорично проти того, щоб «людей ловили на вулицях, кидали у смітники чи били». Вона зазначила, що на прикладі свого господарства бачить необхідність люстрації, в першу чергу, в судовій гілці влади. За її словами, з 2005 року було «організовано рейдерство проти нашого господарства». Руденко додала, що довелося пройти ряд судових інстанцій. Вона зазначила, що всі суди вирішували справу на користь товариства, але «Вищий спеціалізований суд, де досі сидять донецькі і сьогодні вони там керують, вони вирішили долю підприємства 28 травня цього року, скасувавши рішення попередніх судів». Руденко звернулася до Генеральної прокуратури з приводу такого рішення. На прес-конференції вона назвала прізвища суддів, котрі, на її думку, прийняли неправомірні рішення і зазначила, що такі судді мають бути люстровані.

Як повідомляє УНІАН, до складу Громадського об’єднання Всеукраїнська громадська організація «Спілка громадських організацій України «Народна рада» входять понад 4,5 тис. громадських організацій, таких як: ВГО «Хран», «Союз робочих Чорнобиля», «Міжнародний комітет захисту прав людини», «Міжнародна академія козацтва», Міжнародний фестиваль ЗМІ «Золоте Січення» (Росія), Всеукраїнський фонд правоохоронних органів «Правозахист», МГО «Міжнародна антитерористична єдність», ГО «Ветеранів органів внутрішніх справ», МГО «Інститут стратегічних досліджень проблем тіньової економіки та корупції» та інші.

Засновником та почесним президентом «Народної ради» був Георгій Кірпа. На сайті організації сказано, що ВГО «СГОУ «Народна рада» є основним засновником Всеукраїнської спілки громадських організацій «Народна більшість України», президент Анатолій Кінах, Спілки об'єднань громадських організацій «Всеукраїнський народний конгрес», президент Олександр Волков.

 Фото новини з прес-конференції : http://photo.unian.net/ukr/themes/51751

 Відеозапис прес-конференції :   http://press.unian.ua/video/2853-press-konferentsiya-chlenov-voo-soou-narodaya-rada-na-temu-lyustratsiya-eto-delo-naroda.html