Київ. 6 жовтня. УНІАН. Правозахисники просять голову Верховної Ради України Олександра Турчинова позачергово поставити завтра на голосування законопроект «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Про це повідомила на прес-конференції в УНІАН координатор Євромайдан SOS Ірина Мухіна.

«Правозахисними організаціями опубліковане відкрите звернення до голови Верховної Ради з вимогою включити в порядок денний позачергового засідання сесії Верховної Ради розгляд цього законопроекту», - сказала вона.

Відео дня

Мухіна закликала всіх, хто підтримує ухвалення цього законопроекту, завтра прийти до Верховної Ради і взяти участь в акції «Життя на валізах». За її словами, учасники акції прийдуть з валізами, щоб «продемонструвати те, як вони живуть останні півроку».

Мухіна нагадала, що, за даними Верховного комісара ООН у справах біженців, кількість переміщених осіб в Україні наближається до 400 тис. «Підозрюємо, що ця кількість є вищою, ніж подається Верховним комісаром, оскільки порахувати цю кількість осіб зараз фактично неможливо», - сказала вона.

Керівник адвокаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини Борис Захаров також зазначив, що закон про вимушених переселенців треба ухвалювати терміново.

«Насувається зима і треба законопроект ухвалювати негайно, тому що він відкриває шлях до благодійної та гуманітарної допомоги, в першу чергу - міжнародної, яка буде спрямована на розвиток інфраструктури для житла вимушених переселенців», - сказав він.

Захаров також наголосив, що зазначений закон передбачає створення цільової програми залучення донорських коштів. Він повідомив, що вже проведені переговори з багатьма іноземними фондами і міжнародними організаціями про надання такої допомоги і необхідно ухвалити цей закон, щоб гроші «пішли в Україну». «Закон передбачає внесення змін до Митного та Податкового кодексу і скасування податків і зборів на благодійну і гуманітарну допомогу для вирішення питань внутрішньо переміщених осіб», - сказав Захаров. Він також зазначив, що частина цих коштів піде на розвиток інфраструктури, яка потім залишиться у власності держави.

«Я закликаю законодавців негайно ухвалити цей закон, інакше можлива взагалі гуманітарна катастрофа, коли сотні тисяч осіб залишаться без житла в зимовий період», - додав він.

Голова центру громадянської освіти «Альменда» Ольга Скрипник у свою чергу зазначила, що ухвалення цього закону вирішить також питання реєстрації та обліку переселенців. «Є проблеми, які можна вирішити і без коштів держави, це, перш за все, проблема просто реєстрації, єдиної системи документу, який буде видаватися людині, яка є переселенцем. З цією довідкою людина зможе отримати всі інші адміністративні та соціальні послуги, їй не треба буде доводити, що вона переселенець. Це спростить життя не тільки переселенцям, а й державним службовцям», - сказала Скрипник.

Законопроект «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» був поданий у Верховну Раду 28 серпня. Він був включений до порядку денного 16 вересня, але так і не був проголосований.

Як повідомляв УНІАН, Міжвідомчий координаційний штаб з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції та тимчасово окупованої території, 6 жовтня повідомив, що згідно з оперативною інформацією, загальна кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні перевищує 387 тис.

Водночас, раніше представник ООН заявляв, що реальна цифра внутрішньо переміщених осіб в Україні може утричі перевищувати офіційні дані.