Київ. 3 жовтня. УНІАН. Громадські організації з квітня по вересень надавали безкоштовну юридичну допомогу журналістам та громадським активістам.

Про це на прес-конференції УНІАН, присвяченій презентації результатів соціального проекту «Правова допомога для журналістів і громадських активістів в Україні», повідомила керівник проекту Алла Мукшименко.

«Основна мета соціального проекту «Правова допомога для журналістів і громадських активістів в Україні», який проводився з квітня по вересень, це надати спроможність журналістам та громадським активістам самозахищатися, надати знання, правовий інструментарій, понятійний апарат задля того, щоб представники і громадських організацій, громадські активісти і журналісти могли мати змогу себе захистити самостійно», - сказала вона.

Відео дня

«Наші клієнти зверталися на безкоштовну телефонну гарячу лінію та у п’ять регіональних приймалень», - повідомила керівник проекту.

«Протягом квітня-вересня цього року надійшло 329 звернень, у тому числі 253 - від громадських активістів та 69 - від осіб, що визначили себе журналістами», - поінформувала Мукшименко.

«Усі звернення громадських активістів можна поділити на блоки: перший стосується скарг на незаконне притягнення до адміністративної відповідальності з причини громадської діяльності та участі у мітингах, протестах», - зазначила вона.

«Один із напрямків консультації був розроблений окремо - це консультації стосовно виборчих прав і громадян, і прав журналістів і громадських активістів під час виборчого процесу, що зумовило значну кількість звернень стосовно включення громадян до списків виборців та дії у разі не включення їх до списків виборців», - сказала Мукшименко.

За її словами, ще одним блоком є порушення процесуального порядку органами внутрішніх справ, прокуратури, судів. «Також надходили звернення про надання допомоги в роз’ясненні подання цивільних позовів, пов’язаних з порушенням певних прав фізичних та юридичних осіб, у тому числі в контексті поширення неправдивої інформації», - повідомила Мукшименко

Вона зазначила, що під кінець проекту з урахуванням складної ситуації в Донецькій та Луганській областях частина звернень стосувалась компенсації громадянам завданої шкоди, набуття статусу вимушених переселенців, розшуку родичів.

«Протягом реалізації цього проекту підготовлено 64 позовні заяви, заперечення на позовні заяви, письмові звернення щодо інших питань», - розповіла керівник проекту.

У свою чергу, головний юрисконсульт проекту Ірина Яковець зазначила, що «структура звернень відповідала тому, що відбувалося в Україні, та у період виборів президента України телефонна гаряча лінія працювала цілодобово».

Крім того, вона зауважила, що «доволі значна кількість осіб телефонувала з питань організації або об’єднання у громадські інституції, тобто, це і порядок фіксації таких організацій, утворення, які мають бути основні документи, як саме організація може впливати на ті процеси, що відбуваються у нашій державі».

*** Соціальний проект «Правова допомога для журналістів і громадських активістів в Україні», в рамках якого впродовж квітня-вересня група НГО (Всеукраїнський центр правової допомоги «Громадський захисник», Фонд регіональних ініціатив, Дніпродзержинська спілка захисту прав людини, львівський обласний осередок ВМГО «Молодіжний центр працевлаштування», харківський благодійний фонд «Парус» та чернігівський обласний осередок «Спілки жінок України») сприяла зміцненню свободи інформації і свободи мирних зібрань в Україні, надаючи юридичну та інформаційну допомогу для журналістів і громадських активістів, оскільки в Україні кожен громадянин, кожен журналіст, громадський активіст чи мирний протестувальник має право вільно висловлювати свою думку, а в разі порушення цих прав – має можливість правового захисту.