Київ. 2 жовтня. УНІАН. Координатор парламентських і виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська зазначає, що, за оптимістичними прогнозами, організувати голосування на дострокових парламентських виборах 26 жовтня вдасться у 18-ти з 32-х одномандатних округах Донецької і Луганської областей.

Про це вона сказала під час прес-конференції в УНІАН, презентуючи проміжний звіт за результатами спостереження ОПОРИ за позачерговими виборами народних депутатів України у вересні 2014 року.

Айвазовська наголосила, що бойові дії, які продовжуються в окремих районах Донецької та Луганської областей, прямо впливають на організацію виборчого процесу.

Відео дня

«За оптимістичними прогнозами, у 18-ти із 32-х мажоритарних округів Донецької і Луганської областей вдасться організувати голосування, за песимістичними прогнозами – лише у 9-ти», - сказала Айвазовська.

Експерт також наголосила, що питанням номер один залишається питання безпеки під час організації виборчого процесу.

В ОПОРІ зазначають, що з 32-х окружних виборчкомів Донецької та Луганської областей лише 10 комісій повноцінно працюють, 5 комісій досі намагаються налагодити роботу, 17 – не здійснюють практичної діяльності.

Станом на 1 жовтня, за оцінками ОПОРИ, виборчу кампанію та голосування можна організувати на всіх дільницях Донецької області у 8 округах (ВО 46–50, 55–59), лише частково - у 45, 52, 53 округах, неможливо – у решті 9 округах області.

Водночас в Луганській області лише один округ (ВО 113 – центр м. Сватове) є перспективним для забезпечення волевиявлення на всій території, 5 – частково (ВО 105–107, 112 та 114), нереалістично повести голосування у 5 округах(ВО 104, 108–111).