Київ. 23 вересня. УНІАН. ВГО «Фінансова грамота України» вважає захист споживачів фінансових послуг в Україні недостатнім внаслідок слабкості банківського нагляду й пропонує вкладникам і позичальникам банків об'єднатися для розв‘язання своїх проблем.

Про це заявив голова ВГО «Фінансова грамота України» Михайло Стрельніков на прес-конференції в УНІАН.

«Питання захисту прав споживачів фінансових послуг на сьогоднішній день стоїть достатньо гостро, з урахуванням фінансової кризи й тих реалій, які ми маємо», - сказав Стрельніков. Він зазначив, що якщо раніше банківська система достатньо вправно «лавірувала» між вкладниками й позичальниками, то тепер вони стали розуміти, що є рівноцінними споживачами фінансових послуг, за якість яких відповідає банківська система, а за належний контроль – державна машина в особі Національного банку й Комісії з цінних паперів і фондового ринку.

Відео дня

«На сьогодні, на жаль, а я в банківській сфері пропрацював понад 20 років, порівнюючи банківський нагляд, безкомпромісний і жорсткий, який був ще 10-15 років тому, й те, до чого ми на сьогодні прийшли – банківським наглядом назвати дуже складно», - зазначив Стрельніков. За його словами, сьогодні вкладникам і позичальникам доцільно об'єднатися й вирішувати свої проблеми спільними зусиллями, на кшталт «народної ініціативи» 2008-2009 року, яка так і залишилася ініціативою через відсутність законодавчого поля.

«Порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих. Оскільки у нас на сьогодні держава неспроможна вирішити проблему, то ми спробуємо в цьому допомогти. Але щоб держава не залишалася осторонь, наша група готує низку позовів: до Національного банку, Комісії з цінних паперів і фондового ринку про визнання їх бездіяльності такою, що привела вкладників, у даному випадку банку «Форум», у розряд постраждалих. Щоб держоргани також відчували свою відповідальність і за вкладників, і за позичальників, як споживачів фінансових послуг», - сказав Стрельніков.

Голова ВГО «Фінансова грамота України» наголосив, що в Європі споживач фінансових послуг є одним із основних споживачів, тоді як у нашій країні це здебільшого малограмотна у фінансовій сфері людина. За його словами, програма підвищення фінансової грамотності за підтримки Світового банку упродовж кількох років зустрічала такий опір із боку банкірів у нашій країні, як у жодній іншій країні.

Присутній на прес-конференції голова комітету захисту прав споживачів банківських послуг ВГО «Фінансова грамота України» Юрій Сосюрко відзначив, що спроби вкладників, які володіють депозитами понад 200 тис. грн у банку «Форум», захистити свої права через Фонд гарантування вкладів фізосіб не увінчалися успіхом, а діюча законодавча база в цьому напрямі не досконала. «Вся законодавча база про систему гарантування побудована таким чином, що захищаються перш за все інтереси засновників і працівників банку і самого Фонду гарантування», - сказав він і відзначив, що банк Новинського погубили кредити, але кому були видані ці кредити і хто власники компаній-боржників, вкладникам з'ясувати не вдалося.

У свою чергу голова правління ГО «Кредитний Майдан» Тетяна Руденко повідомила, що, крім позичальників, тепер ця громадська організація об'єднує і вкладників проблемних банків, а також висловила думку, що необхідно доопрацювати законодавство з питання захисту прав вкладників. «Якби в 2008 році, коли почалася кризова хвиля, законодавчо ухвалили якесь рішення. Банки просто нас використовують - вкладників і позичальників. То навіщо такий банк, який не виконує зобов'язання ні перед одними, ні перед іншими? І якщо для сплати штрафних санкцій банк знімає останню «шкуру» з позичальника, який не може у форс-мажорній ситуації гасити кредит, то які його зобов'язання перед вкладниками? Тоді давайте вкладники вам виставлять ваші штрафні санкції», - запропонувала вона.

Також активісти запропонували позичальникам і вкладникам самостійно розв‘язувати свої проблеми, оминувши банки, через так звані біржі боргів шляхом взаємозаліку. «Робимо біржу боргів і робимо біржу позичальників, і закриваємо ситуацію шляхом зарахування однорідних вимог. Або вимагаємо у банку вексель. Але банкам це невигідно. Проте якщо ми цього не зробимо, цього ніхто не зробить», - сказав адвокат Анатолій Башловка.

Довідка УНІАН. Банк «Форум» (місто Київ) працював на ринку України з 1994 року і входив до групи великих банків. Основним власником банку є «Смарт-холдинг» Вадима Новинського. Фонд гарантування вкладів ввів тимчасову адміністрацію в банк 14 березня, а Нацбанк ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії і ліквідацію банку 16 червня.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб створено в лютому 1999 року і є державною спеціалізованою установою, яка виконує функції державного управління у сфері гарантування вкладів фізосіб і виведення неплатоспроможних банків з ринку. З жовтня 2012 року розмір гарантованої суми вкладів встановлено на рівні 200 тис. грн.