Київ. 18 вересня. УНІАН. Для формування чесної влади, побудови справедливого суспільства має відбутися очищення судової системи від суддів, котрі ухвалювали неправомірні рішення.

Про це заявив голова громадського Експертного комітету України Віктор Шульц сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Він зазначив, що комітет, котрий він очолює, створено «для проведення громадських експертиз у всіх сферах життєдіяльності громадянського суспільства». За його словами, при комітеті створено комісію з питань судової системи та люстрації суддів.

Відео дня

Шульц додав, що Експертний комітет України зареєстрований Міністерством юстиції України 19 березня 2014 року. За його словами, це громадська інституція .

Голова комісії з питань судової системи та люстрації суддів при Експертному комітеті України, голова партії «Справедлива Україна» Степан Дьяченко наголосив, що ухваленням закону «Про очищення влади» виконано «один з найголовніших наказів суспільства». За його словами, «процес люстрації в державі отримав правову основу». Він підкреслив, що за попередньої влади відбувався «примітивний підкуп керівників судових органів посадами і ручне формування судів, насамперед Конституційного».

Дьяченко зазначає, що вже сьогодні стає очевидним, що «люстрація суддів буде всіляко блокуватися представниками старої владної команди, адже в результаті цього процесу вони остаточно позбавляються свого впливу, а отже, втрачають дивіденди в політичній і економічній сферах». За його словами, не зацікавлені в процесі люстрації і представники олігархічних кланів, які впливали на суди.

Дьяченко нагадав, що у квітні 2014 року було ухвалено закон про відновлення довіри до судової влади України. За його словами, наслідком його ухвалення стало «звільнення всіх керівників судів України». Він додав, що передбачалося, що судді «самостійно, без вказівки згори оберуть нових керівників - не корумпованих і не заплямованих», але «сподівання не справдилися». «За інформацією люстраційного комітету, переважна більшість старих керівників судів лишилися в своїх кріслах», - наголосив він. Це, за його словами, свідчить про те, що для змін потрібна «не лише політична воля влади, а й потужний контроль народу».

Дьяченко наголошує, що ухвалений закон парламентом закон про люстрацію має виправити цю ситуацію.

Правозахисник Ігор Сухобрус наголосив, що якщо «сьогодні суспільство не повернеться до контролю над владою, контролю над суддями і не проведе тотальну люстрацію владної і, в першу чергу, судової гілки влади, то Україна скотиться до федеоналізму». Він наголосив, що «наша ціль - тотальна перевірка всіх документів від людей, котрі звертаються до нашого комітету і надають підтвердження незаконних рішень суддів, з тим, щоб опрацювати ці документи для подальшого звернення до Ради суддів України і народу України, щоб були покарані судді», котрі ухвалюють незаконні рішення.

Голова Всеукраїнського громадського об’єднання «Українська координаційна рада» Андрій Хома наголосив, що «ми хочемо на сьогодні підсилити судову гілку влади, вивівши з неї тих людей, які прийшли туди просто заробляти гроші». За його словами, проводиться акція «Народна люстрація суддів». Він повідомив, що в рамках цієї акції спочатку в Києві, а потім в регіонах України приїжджатиме під суди колона автобусів з написами: «Народний комітет. Люстрація суддів» з тим, щоб дати можливість людям прийти і звернутися до виїзного штабу з документами, які підтверджують незаконність рішень судів, поспілкуватися з волонтерами. Він наголосив, що ці документи будуть опрацьовані і передані в cуди вищої юрисдикції для скасування рішень, котрі були неправомірними.