Київ. 11 вересня. УНІАН. Найбільшими загрозами на початку парламентської виборочї кампанії є популізм та незаконні ресурси (підкуп виборців, тіньові фінанси тощо).

Про це йдеться у проміжному звіті за результатами довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА під час позачергових виборів народних депутатів 2014 року, презентованому на прес-конференції в УНІАН.

У звіті сказано, що станом на 10 вересня 61% членів створених окружних виборчих комісій представляють партії, які брали номінальну участь у виборах 2012 року та в середньому отримали менше 1% підтримки громадян.

Відео дня

«Формування ОВК на позачергових виборах до Верховної Ради України відбулося законно та в безконфліктній атмосфері, але політичні впливи у складі комісій залишаються непрозорими. Участь маловпливових суб’єктів виборчого процесу зразка 2012 року у формуванні ОВК створює потенційні ризики використання їхніх квот в інтересах більш потужних політичних гравців. За даними ОПОРИ, політичні сили, які у 2012 року не подолали виборчий бар’єр (з них найбільшу підтримку тоді отримала партія Наталії Королевської «Україна – Вперед!» – 1,58%), займають 61% місць у новосформованих ОВК», - йдеться у звіті.

За даними ОПОРИ, за результатами жеребкування серед 21 політичної партії та розгляду подань від 4 парламентських партій найбільшу кількість представників в ОВК матимуть «УДАР» (363 особи), Партія регіонів (355), ВО «Свобода» (352) і «Батьківщина» (344). Найменше представництво в ОВК матимуть «Правий сектор» (59 осіб), об’єднання «Рідна Вітчизна» (90) та Партія пенсіонерів України (109).

У звіті зазначається, що більшість ОВК вчасно провели свої перші засідання, на яких були присутні в середньому не менше 70% членів.

«У Донецькій та Луганській областях повноцінна організація роботи окружних виборчих комісій вже на цьому етапі є утрудненою, і комісії не в повній мірі дотримуються визначеної законодавством процедури», - йдеться у звіті.

Дві ОВК в Донецькій області (№№ 49 і 59) взагалі не змогли провести перше засідання у відведений законом триденний термін, а інші комісії на Донеччині (зокрема ОВК №№ 46, 47, 50, 57, 58, 59) працювали і здійснювали складання присяги в умовах відсутності кворуму.

Безпроблемною на Луганщині виявилася лише ОВК № 113 (Сватове).

ОПОРА зазначає, що 25% від загальної кількості членів ОВК (у тому числі керівний склад) не брали участі у першому засіданні комісій. «Найбільш недисциплінованими виявилися представники партії «Зелені» – 69% членів ОВК від цієї партії (97 осіб з 141) не з’явилися на перше засідання комісії. За ними слідують Соціалістична партія України (43% членів прогуляли перше засідання ОВК), Радикальна партія Олега Ляшка (41%) і Партія пенсіонерів України (40%). Найменше прогульників виявилося серед членів партії «Українська платформа «Собор» – 15% її представників в ОВК не відвідали перше засідання», сказано у звіті.

Також ОПОРА зазначає, що значна частина комісій не має телефонного зв’язку, Інтернету, оргтехніки, меблів, канцелярських знарядь. «Це зумовлено тим, що на цьому етапі виборчого процесу місцева влада ще не встигла створити належні умови для роботи ОВК, у свою чергу ОВК ще не отримали коштів, передбачених на закупівлю необхідних речей», - йдеться у звіті.

ОПОРА пропонує Верховній Раді передбачити в Законі «Про вибори народних депутатів України» право суб’єктів майбутніх позачергових виборів входити до складу ОВК, незважаючи на строки створення комісій чи строки реєстрації кандидатів (шляхом доукомплектації частини складу ОВК), а також запровадити інтенсивні програми підвищення компетентності працівників правоохоронних органів у виборчих справах і створити дієву систему реагування на порушення виборчого законодавства, попередження фальсифікацій голосування та підкупу виборців.