Київ. 11 вересня. УНІАН. Експерти прогнозують ажіотаж на позачергових парламентських виборах довкола мажоритарних округів Києва та Київської області з високим рівнем застосування "брудних" технологій.

На прес-конференції в УНІАН директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала сказав, що не виключає, що після проведення партіями з'їздів з висування кандидатів у наародні депутати, не побачивши себе у виборчих списках партій, безліч осіб, зокрема нинішні депутати, "кинуться на вибори у мажоритарні округи". "В першу чергу, це буде стосуватися Києва і Київської області. Бо вони тут усі живуть, усі тут працюють. Це ніби найпростіше, не треба нікуди далеко їхати", - зазначив експерт.

На його думку, шансів на перемогу для таких людей в округах, особливо у Києві та області, буде мало.

Відео дня

Бала пояснив, що, зокрема на цій території вибори вже вигравали депутати, які тут народилися, виросли і працювали. Відповідно, саме в них, вважає він, знову буде найбільше шансів на перемогу.

Експерт навів приклад перемоги у Броварах Павла Різаненка. "Він був депутатом Броварської ради. Достатньо мало шансів потрапити іншим "парашутистам", - сказав Бала і додав, що йому також важко уявити, щоб на Закарпатті хтось виграв вибори у Віктора Балоги.

Таким чином, вважає Бала, "ми можемо стати свідками достатньо серйозних "брудних" технологій на цих виборах". "Бо "парашутисти", які заходять, і їм кажуть, що нема чого втрачати, можуть застосовувати достатньо серйозні виборчі технології, які будуть за межами "брудних" технологій", - сказав він.

Загалом, на його думку, виборча кампанія буде популістською у контексті використання теми "мир-війна". "Єдині корективи може внести соціально-економічний стан у країні", - сказав Бала.

Як вважає експерт, новий парламент має бути "короткотерміновим" і за час своєї роботи повинен ухвалити юридичний інструментарій для того, щоб країна перейшла "до інших правил". "Умовно кажучи, два роки, я вважаю, цей парламент мав би працювати", - сказав Бала.

"З понеділка ми побачимо дуже велику кількість ображених людей. Вони зараз не ображені, тому що все ще сподіваються. Але вони вже "кинуті", - заявив заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький і додав, що ці люди почнуть "кидатися" на "порожні", на їхню думку, округи.

Він підкреслив, що виборча кампанія є короткою, відповідно, "всі старі засоби використосуватимуться по повній програмі". "У короткій кампанії без підкупу виборців обійтися, на жаль, практично неможливо", - сказав експерт.

За його словами, зараз у деяких регіонах, зокрема на півдні "інакше просто неможливо виграти".

Крім того, на думку Голобуцького, нинішня виборча кампанія відзначиться "слабкою візуалізацією", адже людей дратуватиме велика кількість виборчих біл-бордів. "Вони будуть ставити питання: звідки гроші і чому замість цього не купили танк чи броньовик", - сказав експерт.