Київ. 10 вересня. УНІАН. Експерти оцінили антикорупційну діяльність Верховної Ради сьомого скликання на «трійку», свої антикорупційні обіцянки частково виконали лише партії “УДАР”, “Свобода” та “Батьківщина”.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова експертної ради при парламентському Комітеті з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Віктор Таран.

“Із шести обіцянок партії “УДАР” була виконана лише одна частково. Це теза про проведення антикорупційної люстрації, мова йде про законопроект про довіру до судової системи. У “Батьківщині” схожа ситуація, із обіцянок виконана лише одна частково. Вона також стосується законопроекту про судову систему, а що стосується обіцянки повернути у державну власність «Межигір'я», то це виконано повністю, але за рішенням господарського суду, а не народними депутатами. У “Свободи” така ж ситуація, і теж стосується закону про люстрацію суддів. Комуністи давали шість обіцянок по боротьбі з корупцією і не виконали жодної, а «регіонали» взагалі не обіцяли в передвиборчій програмі боротися з корупцією.

Відео дня

Підсумовуючи, можна сказати, що за два роки діяльності цієї Верховної Ради вона отримала «трієчку» за п'ятибальною системою у питаннях боротьби з корупцією”, - зазначив Таран.

Своєю чергою експерт Центру політичних студій на аналітики Володимир Тарнай зазначив, що ВР сьомого скликання так і не змогла прийняти ряд надважливих антикорупційних законопроектів, зокрема, законопроекти про люстрацію.

Тарнай нагадав, що до Верховної Ради подано 7 законопроектів про люстрацію, а також 4 законопроекти від колишньої коаліції, які стосуються створення антикорупційного бюро. Але жоден із цих законопроектів так і не був прийнятий парламентом.

Також, за словами експерта, депутати не спромоглися ухвалити закони про відкриття реєстру прав власності, не зробили прозорим фінансування політичних партій, не відкрили використання публічних коштів.