Київ. 5 вересня. УНІАН. 10 вересня об 11.00 колегія Окружного адміністративного суду Києва має розглянути позов щодо відновлення діяльності партії «Сильна Україна», але без її колишнього лідера Сергія Тігіпка.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив Костянтин Оліфіренко, який був представлений як голова партії «Сильна Україна», обраний делегатами позачергового з’їзду 18 травня 2014 року, та адвокат Дмитро Моргун.

Він повідомив, що 18 травня на з’їзді було прийнято рішення про скасування попереднього рішення з’їзду про саморозпуск та ліквідацію структури. У прес-релізі, наданому журналістам, зазначається, що «з’їзд ухвалив рішення поновити та розпочати повноцінну політичну діяльність з оновленим керівним складом, але Державна реєстраційна служба (ДРС) відмовила партії у її законному праві на підставі незаконного рішення про виключення партії з державного реєстру».

Відео дня

Моргун повідомив, що у позові до суду міститься прохання визнати протиправними рішення реєстраційну службу про скасування запису про реєстрацію політичної партії «Сильна Україна».

Як сказано у позові, члени партії просять суд «зобов’язати ДРС провести реєстрацію змін до установчих документів згідно з позачерговим з’їздом «Сильної України», який відбувся 18 травня 2014 року».

Моргун наголосив, що припинити діяльність партії може тільки суд, а такого рішення не було.

Разом з тим у прес-релізі повідомляється, що, «як виявилося, у ДРС надійшов «паралельний пакет документів на відновлення та реєстрацію партії «Сильна Україна» під головування колишнього члена та лідера Сергія Тігіпка».

Оліфіренко нагадав, що у жовтні 2012 року на позачергових парламентських виборах до Верховної Ради від Партії регіонів було обрано кілька депутатів, які на той час були членами партії «Сильна Україна», зокрема, колишній голова партії Тігіпко.

Оліфіренко зазначив, що тоді «95% членів партії» не підтримували рішення щодо призупинення діяльності партії «Сильна Україна», але до їх думки не дослухалися.

Моргун заявив, що «на сьогоднішній день політична сила Сергія Тігіпка і політична сила «Сильна Україна» - це зовсім дві різні політичні сили».

У прес-релізі зазначається, що, «згідно зі статутом партії «Сильна Україна», якщо член партії входить до іншої партії, то він автоматично виключається зі складу «Сильної України», отже Тігіпко із прибічниками самі виключили себе з партії, і до недавнього моменту їх це влаштовувало».

Моргун зауважив, що Тігіпко має право брати участь у дострокових парламентських виборах, але при цьому не використовуючи назву партії «Сильна Україна». Разом з тим адвокат визнав, що існує бренд «Сильна Україна» Сергія Тігіпка.

Голова Дніпропетровської обласної організації «Сильної України» Кирило Клімкін наголосив, що партія готова брати участь в парламентських виборах та у виборах до місцевих рад, у разі їх призначення, оскільки структура політсили збереглася.