Київ. 4 вересня. УНІАН. Командири військових частин з червня по серпень зірвали близько 70% державних тендерів із закупівлі товарів і послуг для армії.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив експерт Центру політичних студій і аналітики Гліб Каневський.

«Під час моніторингу держзакупівель в різних регіонах України ми виявили, що закупівлі зриваються у всіх військових частинах всіх силових відомств і Міністерства оборони, і Нацгвардії, і Держприкордонслужби. Статистика несе загрозу національній безпеці України», - заявив Каневський.

Відео дня

За словами експерта, з червня по липень було проведено 131 відкритий торг військовими частинами, з них 91 торг було скасовано, а це означає, що медикаменти, продовольство, спорядження, ремонт техніки українська армія просто не придбала.

«Це не центральні органи влади, тобто це не Міністерство оборони, не Міністерство внутрішніх справ. Це безпосередньо військові частини. Фактично відповідальність за зрив торгів несуть командири військових частин, які мали організувати процес держзакупівель», - наголосив експерт.

Він відзначив, що в травні 2014 року парламентарії спростили процедури закупівель для силовиків з метою швидкого забезпечення армії під час бойових дій. Згідно з внесеними до закону про держзакупівлі поправками силовикам дозволили не проводити конкурсні торги, а самостійно залучати підрядника, укладати з ним договір і перераховувати йому бюджетні кошти, щоб прискорити процес постачання товарів на фронт.

Проте не всі командири користуються такими новаціями, використовуючи конкурсні торги, а конкурсні торги від дати оголошення до безпосереднього укладання договору займають 50-60 календарних днів. Таким чином, необхідний товар потрапляє на фронт упродовж 70-90 днів, відзначив Каневський.

За оцінками експерта, найбільше торгів було зірвано у сфері забезпечення військово-повітряних сил України.

«Наприклад, військова частина 2269, що дислокується в Кіровоградській області, це частина Нацгвардії, скасувала 27 відкритих торгів на закупівлю послуг із ремонту літаків Ан-72 і Ан-74 і цілої купи необхідних для цього запчастин. Тобто десь стоять літаки, але вони не літають, тому що конкурсні торги оголосили, але не провели, по-друге, не придбали запчастини для них», - сказав він.

Присутній на конференції експерт Центру Андрій Марусов заявив, що такий масовий зрив держзакупівель викликаний злочинною халатністю командирів частин.

«Якщо дивитися на чиновників з Міноборони, то вони мають досвід, вони професіонали, які пропрацювали в цій сфері по кілька років. Поясненням тут може бути або саботаж, або - відкотні схеми зникли і у чиновників просто зник інтерес щось робити. Іншого пояснення немає», - заявив Марусов.

Як повідомляв УНІАН, після початку військового протистояння з проросійськими бойовиками на південному сході України виникли серйозні проблеми в постачанні та матеріальному забезпеченні армії й Національної гвардії. Велика частина майна виявилася розкраденою, а бойова техніка в неробочому стані. Для фінансової підтримки силовиків були організовані добродійні рахунки, а Міністерство фінансів почало випуск військових облігацій.

10 квітня Верховна Рада України з другої спроби ухвалила закон про державні закупівлі, що входить в пакет необхідних до ухвалення законодавчих актів із боротьби з корупцією у сфері державних фінансів і підписання програми співпраці з Міжнародним валютним фондом. Закон передбачає поступовий перехід з паперової на електронну систему ведення торгів із держзакупівель, що досі не реалізовано.