Київ. 27 серпня. УНІАН. Волонтери готові укомплектувати 50 тис. індивідуальних аптечок першої домедичної допомоги для бійців АТО за зразком НАТО і просять владу України виділити 5 млн доларів на закупівлю необхідних медпрепаратів та засобів, аналоги яких не виробляють вітчизняні підприємства.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили волонтери, представники громадських організацій «Народний тил» Дана Ярова, «МАМО» Олег Хоменко, який є також членом робочої групи при Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров’я, а також ГО «Патріот» Ганна Майборода.

«За офіційними даними, у нас в АТО беруть участь 50 тис. осіб. Якщо на одну восьму вони за допомогою волонтерів були забезпечені аптечками (за зразком НАТО – УНІАН), то на сьогодні решта бійців мають аптечки старого зразка», - сказав Хоменко, розкритикувавши, зокрема «жгути, які входять до цих аптечок, що від старості рвуться», «примітивні медпрепарати на кшалт зеленки».

Відео дня

За словами Майбороди, в Україні зареєстровано 4 типи аптечок, але жодна з них не забезпечує надання відповідної медичної допомоги пораненим, як це можна зробити з використанням натовської аптечки бійця, що відповідає останнім вимогам тактичної медицини.

Вона продемонструвала аптечку, укомплектовану українськими волонтерами за зразком натовської, де частково закордонні засоби та препарати замінені вітчизняними аналогами. Однак, сказала Майборода, є складові аптечки, які необхідно закуповувати за кордоном.

У свою чергу Ярова повідомила, що волонтери звернулися до однієї з великих вітчизняних фармацевтичних компаній, яка провела переговори із закордонними виробниками, що забезпечують своєю продукцією аптечки НАТО. Вона запевнила, що вже є домовленості, що ці виробники за собівартістю продадуть медзасоби та препарати в Україну, але для цього потрібно укласти прямі контракти.

За словами волонтерів, громадські організації не в змозі самостійно одноразово профінансувати це, тому звернулися до Міністерства оборони України.

Як сказала Майборода, волонтери пропонують використати для фінансування кошти фонду «Підтримай українську армію» (565). Водночас, за її словами, в Міноборони не можуть профінансувати ці витрати на придбання аптечок, оскільки вони ще не сертифіковані та не зареєстровані відповідним чином. Майборода уточнила, що необхідні документи для сертифікації спрямовано у відповідні органи, але немає часу чекати на завершення процедури, оскільки щодня поранення дістають багато бійців і питання життя сотень людей вирішується вже сьогодні.

«Тобто, є гроші, є готове рішення проблеми, але потрібно елементарне рішення чиновника», - заявила Ярова.

Волонтери пропонують: уніфікувати аптечки та прийняти за основу єдиний стандарт НАТО і затвердити її склад спеціальним рішенням Кабінету міністрів; укласти прямі контракти з виробниками та одноразово профінансувати придбання партії аптечок коштами фонду «Підтримай українську армію».

За словами Ярової, як тільки всі медпрепарати будуть придбані і доставлені в Україну, волонтери готові укомплектувати аптечки за три тижні та доставити їх у зону АТО.

Крім того, волонтери беруться безкоштовно організувати для українських бійців курси з використання складових цих аптечок.