Київ. 20 серпня. УНІАН. Громадські активісти закликають столичну владу зупинити незаконну забудову Києва і лісопаркових зон, а також не допустити ухвалення нового Генерального плану столиці.

Відповідну заяву на прес-конференції в УНІАН озвучив депутат Київради Юрій Левченко.

«З кожним днем ситуація в Києві в цьому плані (із незаконною забудовою – УНІАН) погіршується. Київ забудовується божевільними темпами, і це навіть швидше і жахливіше, ніж було за Януковича. Можливо, використовують саме той момент, що більшість активних людей знаходяться на сході», – сказав Левченко.

Відео дня

За його словами, на сьогодні в Києві існує кілька найбільш резонансних будівництв. Зокрема, будівництво інноваційного парку Bionic Hill у Біличанському лісу, а також будівництво по вулиці Львівській, 15, у Святошинському районі Києва, де на площі 4,5 гектара лісопаркової зони забудовник має намір звести упритул один до одного багатоповерхові будинки. Крім того, за твердженням Левченко, зелені насадження знищуються забудовниками на вулицях Руданського і Новоукраїнській у Шевченківському районі столиці.

Як зазначив присутній на прес-конференції представник громадської ініціативи із захисту мікрорайону по вул. Новоукраїнській Олександр Горбунов, жителі району протестують проти цих забудов вже упродовж трьох років, проте й досі не можуть добитися їх зупинки.

«Київрадою створена спеціальна комісія з цих незаконних будівництв, комісія ухвалила рішення звернутися до ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція – УНІАН), прокуратури, щоб зупинити будівництво, але віз і нині там. Будівельники як будували, так і будують. І в цій ситуації мешканці довколишніх будинків активно протидіють. Близько 600 чоловік постійно виходять на демонстрації», – сказав Горбунов.

Водночас Левченко підкреслив, що у столичної влади, зокрема мера міста Віталія Кличка, за бажання не виникне труднощів, щоб зупинити будівництво цих об'єктів.

«Представник Київської міської ради в суді повинен визнати позов громади, і у суду не буде іншого виходу, окрім як задовольнити позов громади щодо скасування цього рішення (про виділення землі під забудову – УНІАН). А все, що для цього потрібно, –щоб пан Кличко дав доручення своєму представникові в суді. І ми укотре вимагаємо, щоб це доручення було дане», – сказав Левченко, додавши, що даний механізм є єдиним ефективним способом зупинки незаконних будівництв у Києві.

Також у ході прес-конференції депутат Київради звернув увагу на неприпустимість ухвалення нового генплану столиці, розробленого ще за Леоніда Черновецького, який обіймав посаду мера Києва у 2006-2012 роках.

«У нас є така інформація, що на найближчій сесії Київради пан Кличко хоче проштовхнути генплан Черновецького, абсолютно жахливий генплан, який дозволяє забудовувати центр міста, паркові зони. Наслідком такого проштовхування буде, очевидно, подальша ескалація проблеми незаконних забудов у столиці», – сказав Левченко.

З ним погодився представник громадської організації «Київське віче» Вадим Торопов, додавши, що у разі ухвалення даного генплану забудовники зможуть забудовувати і лісопаркові зони, і схили Дніпра, і навіть такі знакові для столиці об'єкти, як Бабин Яр і Пейзажна алея. При цьому, за словами громадського діяча, з понад трьохсот з гаком глобальних змін, передбачених генпланом, немає жодного соціально позитивного для киян. У зв'язку з цим громадські діячі мають намір провести акцію протесту проти ухвалення даного документа.

«Попереджувальний пікет «Стоп незаконний генплан» ми робитимемо наступного четверга біля мерії», – резюмував Торопов.

Як повідомляв УНІАН, у лютому 2011 року був ухвалений Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», який фактично усунув місцеві громади від обговорення проектів забудови. Як заявляла тоді лідер однієї з опозиційних сил у Київраді, «якщо залишити закон у такому вигляді, то кияни не знатимуть, де чекати будівельні крани, і поява будівельних майданчиків у дворах або зелених зонах буде повною несподіванкою для громадськості».

Навесні 2014 року заступник директора департаменту містобудування і архітектури Києва Андрій Вавриш заявив, що Київ планує відновити громадські слухання з питань будівництва. З приводу необхідності повернення такої практики, аби уникнути хаотичної забудови столиці, неодноразово висловлювалися також громадські діячі і експерти, проте жодних подальших просувань у цьому питанні не відбулося і до сьогодні.