Київ. 15 серпня. УНІАН. Правозахисники просять президента України Петра Порошенка заветувати ряд законів, ухвалених парламентом цього тижня, оскільки вони порушують права людини.

Про це правозахисники заявили на прес-конференції в УНІАН.

Представник Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда розкритикував ухвалені Верховною Радою закони про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо особливого режиму досудового розслідування в умовах воєнного, надзвичайного стану та в районі проведення АТО, а також закон про зміни до закону про боротьбу з тероризмом.

Відео дня

За словами Куйбіди, норма, яка дає право в зоні АТО затримувати громадян терміном до 30 діб без санкції суду, порушує основоположні права людини. Також, сказав він, не узгоджується з правами людини норма, яка надає право прокурору приймати рішення про затримання людини. Як сказав Куйбіда, таке рішення може приймати лише суддя, а не представник правоохоронного органу, яким є прокурор.

Крім того, експерт додав, що норма про превентивне затримання, без пред'явлення звинувачення, суперечить Конституції України.

На переконання Куйбіди, необхідно діяти в інший спосіб, а саме - в зоні АТО, де місцеві суди не можуть здійснювати повноваження з об'єктивних причин, можна було б змінити підсудність справ, щоб їх розглядали судді в інших районах, де українська влада контролює ситуацію.

Він висловив сподівання, що президент заветує ці законопроекти і внесе свої пропозиції до них.

У свою чергу, представниця Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Марина Цапок заявила, що внесення змін до закону про міліцію також порушує права людини, оскільки надає правоохоронцям право в зоні АТО на застосування фізичної сили, спецзасобів та зброї стосовно громадян без попередження.

За словами експерта Української Гельсинської спілки Сергія Зайця, ухвалені парламентом закони суперечать зобов'язанням України в галузі прав людини і Європейській конвенції з прав людини. Він наголосив, що в разі, коли українська сторона застосовуватиме ці закони і це призведе до порушення прав людини, “Україні не буде виправдання”.

Він наголосив, що коли громадяни звертатимуться до Європейського суду з прав людини щодо порушення їхніх прав внаслідок дії цих законів, УГС сприятиме цим людям у відстоюванні їхніх прав. Заєць підкреслив, що для уникнення розгляду подібних справ у ЄСПЛ Україна повинна офіційно заявити, що на певній частині своєї території не може гарантувати взятих на себе зобов'язань про дотримання прав людини.