Київ. 14 серпня. УНІАН. Активісти закликали українську владу встановити спеціальні тарифи на вивезення відходів, які б стимулювали їх сортування і вторинну переробку.

Про це під час круглого столу в УНІАН, організованого ініціативними киянами, заявила громадський активіст Наталія Бурмістр.

«Відходи у разі правильного поводженні можуть перетворюватися на ресурси. У нашої країни є величезні зони розвитку. На відміну від досвіду зарубіжних країн, де вторинній переробці підлягають від 10 до 30% відходів, у нашій країні від 1 до 3%», - заявила Бурмістр.

Відео дня

«Я вважаю великим упущенням відсутність тарифу на вивезення сортованих відходів», - додала вона.

За її словами, за останні роки всі гроші, які платять прості громадяни за вивезення сміття, зникають через різні корупційні схеми, тоді як система переробки і утилізації сміття не демонструє ніякого прогресу.

Вона відзначила, що головним робочим інструментом для зміни ситуації може стати контроль громадськості над цією сферою.

«Вирішити проблему може тільки жорсткий контроль громадськості за всіма учасниками цього процесу. Таким чином, ми уникнемо тих ситуацій, коли гроші, сплачені громадянами, кудись зникають, а результату немає», - підкреслила Бурмістр.

Водночас присутній на круглому столі начальник Управління впорядкування територій і комунального обслуговування Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Максим Баринов відзначив, що міністерство пропонує передати обов'язки з утилізації і вторинної переробки відходів місцевим органам самоврядування.

«Було запропоновано законопроект, за яким усі виробники сплачують суму для подальшої організації системи збирання, утилізації і переробки відходів упаковки. Потім ці кошти надходять до органів місцевого самоврядування», - заявив Баринов.

Законопроект передбачає, що місцевий орган оголошує конкурс і або перевізник, або будь-яке інше підприємство, яке працює у сфері вторсировини, виконує роботу з утилізації і переробки відсортованих громадянами відходів. Населення фінансове навантаження при цьому не несе, оскільки за переробку вторсировини платитиме виробник цієї упаковки або імпортер.

«Тобто, якщо громадяни не сортують відходи, вони оплачують весь об’єм, якщо вони відсортували – то за відсортовані відходи вони не платять. Тариф залишається такий самий, але об'єм менший», - відзначив Баринов.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці травня представники 20 бізнес-асоціацій закликали Кабінет міністрів ліквідувати державну монополію на утилізацію відходів упаковки.

В Україні на сьогодні показник утилізації упаковки не перевищує 4%, тоді як діюча в ЄС система розширеної відповідальності виробника забезпечує утилізацію до 60% таких відходів.

10 липня у Верховній Раді було оприлюднено текст законопроекту, який передбачає зобов'язання виробників самостійно утилізувати і переробляти відходи упаковки, а також стимулювати використання вторинної сировини у переробній промисловості.

Довідка УНІАН. Єдиним уповноваженим підприємством, яке відповідає за побудову на загальнонаціональному рівні системи збору і утилізації відходів як вторинної сировини, а також за організацію системи роздільного збору твердих побутових відходів, є державне підприємство «Укрекоресурси», створене у 2001 році.

До структури держпідприємства станом на кінець 2012 року входили 26 представництв в Україні, три комплекси з переробки відходів, інформаційно-аналітичний і санітарно-медичний центр. У 2012 році підприємство одержало доходи у розмірі 120 млн грн.