Київ. 7 серпня. УНІАН. Інтернет асоціація України (ІнАУ) вважає безпідставним звернення Служби безпеки України з проханням заблокувати низку інтернет-ресурсів, на яких нібито розповсюджується інформація з пропагандою проросійської позиції і підтримкою дій терористів у Луганській і Донецькій областях.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила голова правління ІнАУ Тетяна Попова.

«Ми не можемо уподібнюватися тому, чим сьогодні займаються в Росії (блокування Інтернет-ресурсів без рішення суду - УНІАН). Ми не можемо вітати вимогу блокування ресурсів без законних на те підстав», - сказала вона.

Відео дня

При цьому Попова відзначила, що ІнАУ підтримує ініціативу СБУ із забезпечення інформаційної безпеки в Інтернеті, проте замість того, щоб блокувати сайти «без суду і слідства», Служба безпеки має розібратися в цьому питанні, відкрити кримінальне провадження по кожному з сайтів і вже за рішенням суду закривати Інтернет-ресурс.

«Цей процес (отримання рішення суду і блокування сайту - УНІАН) займає близько 3 годин», - повідомив присутній на прес-конференції член ІнАУ Олександр Ольшанський.

Разом з тим він відзначив, що у списку сайтів, які необхідно було б заборонити на прохання СБУ, лише 15% з близько 60 сайтів містять інформацію із забороненою законом інформацією.

«Інформація, яка суперечить закону, стосується тільки 15% сайтів з того списку, який ми одержали», - сказав Ольшанський.

Він також припустив, що блокування сайтів без судових рішень є черговим способом регулювання Інтернету в Україні.

«Це не нова схема. Вибирається якийсь привід, який відверто не подобається переважній більшості людей. Далі береться список ресурсів. У цей список ресурсів «замішуються» як дійсно сепаратистські сайти, так і абсолютно звичайні ресурси, які комусь не подобаються», - відзначив член ІнАУ.

Присутня на прес-конференції головний юрисконсульт Національної спілки журналістів України Тетяна Котюжинська підкреслила, що перш ніж забороняти якісь Інтернет-ресурси, необхідно чітко визначити поняття «пропаганда тероризму».

«Необґрунтовано стверджувати, що в цьому контенті є порушення законодавства, не можна. Потрібно визначитися у термінах ... Будь-яке сприяння тероризму, безумовно, є однією з частин терористичної діяльності. Але що можна вважати «пропагандою тероризму»? Цього терміну законодавство не містить», - сказала вона.

Наприкінці прес-конференції голова і члени ІнАУ заявили про готовність зібрати круглий стіл з представниками СБУ для швидкого вирішення питання з блокуванням Інтернет-ресурсів, що містять явну загрозу інформаційній безпеці України і які пропагують тероризм у країні.

Раніше повідомлялося, що Служба безпеки України звернулася до ІнАУ з проханням обмежити доступ до низки сайтів (близько 60 ресурсів), які згідно з висновками Національної комісії з питань захисту суспільної моралі пропагують проросійську позицію і підтримують дії терористів на сході України.

Довідка УНІАН. Інтернет асоціація України (ІнАУ) - професійне об'єднання учасників ринку телекомунікацій тощо, об'єднує понад 150 підприємств. Діяльність ІнАУ спрямована на захист інтересів її членів, проведення експертно-аналітичної роботи у частині розробки і коригування законодавчої та нормативної бази України тощо.