Київ. 22 липня. УНІАН. «ВТБ Банк», дочірня структура російського «Внєшторгбанку», що входить до групи найбільших фінустанов України, порушує права своїх міноритарних акціонерів, не надаючи або перекручуючи інформацію у звітності та штучно занижуючи ринкову вартість своїх акцій для викупу їх основним акціонером за заниженою вартістю.

Про це заявили міноритарні акціонери «ВТБ Банку» на прес-конференція в УНІАН.

«Геополітика Російської Федерації щодо України практично нічим не відрізняється від політики російських банків стосовно міноритарних акціонерів: на нас не зважають, нас ошукують, наше майно використовують у своїх інтересах», - сказав правозахисник, представник міноритарного акціонера банку Сергій Товстуха. Він повідомив, що, крім основного власника, російського «Внєшторгбанку», акціями «ВТБ Банку» володіють понад 1,5 тис. юридичних і фізичних осіб – резидентів України.

Відео дня

Правозахисник відзначив, що згідно із законодавством, акціонерне товариство зобов'язане перед загальними зборами надавати документи, необхідні для ухвалення рішення на цих зборах. «На річних чергових зборах акціонерів у 2013 році ухвалювалося рішення про затвердження аудиторського звіту, який не лише не представили для ознайомлення акціонерам, але якого, як виявилось, взагалі не існувало на зазначену в законі дату», - сказав він і відзначив, що в цьому можна переконатися, аналізуючи документи на офіційному сайті банку.

Крім цього, міноритарні акціонери заявили, що банк штучно занижує ринкову вартість своїх акцій, вступаючи в змову з біржею ПФТС (Перша фондова торгова система), де котируються акції банку. Акціонер Юлія Мінчук повідомила, що 11 червня, коли нічого незвичайного ні в світі, ні в роботі банку не сталося, біржовий курс акцій банку після стабільного значення впродовж тривалого часу впав більш ніж у 3 рази - із 3 грн до 0,9 грн за акцію.

«Головне питання – ціна викупу акцій, яка формується на підставі біржового курсу. 11 червня біржовий курс різко впав, а наступного дня, 12 червня, наглядова рада банку ухвалила рішення про збільшення статутного капіталу. Тут задіяна біржа ПФТС і той, кому це вигідно - головний акціонер, щоб викупити акції за низькою ціною», - сказала вона. Мінчук пояснила, що ціна обов'язкового викупу акцій у міноритарних акціонерів формується на підставі біржового курсу на дату ухвалення рішення про збільшення капіталу, тобто, в цьому випадку це буде занижена ціна в 0,9 грн за акцію.

Також міноритарні акціонери повідомили, що з моменту зміни власника банку в 2006 році, вони не одержують дивіденди у зв'язку зі збитковою діяльністю банку і не можуть брати участь в його управлінні. «У дев'яності роки банк одержував прибуток. З 2007 року після зміни власника банк показує збитки наростаючим підсумком… Згідно із законом акціонери мають одержувати дивіденди і брати участь в управлінні банком. У реальності міноритарні акціонери не беруть участі в управлінні банком, від нашого голосу нічого не залежить. Збиток, який задекларував «ВТБ Банк», одержаний з вини менеджменту банку, міноритарні акціонери до цього не причетні», - сказала акціонер і багаторічний клієнт банку Людмила Чайка.

Як повідомляв УНІАН, «ВТБ Банк» у 2013 році одержав 194,042 млн. грн збитку проти прибутку в 315,821 млн. грн роком раніше

«ВТБ Банк» працює на ринку України з 1992 року і входить до групи найбільших банків. З 2006 року більш як 99,9% акцій банку належать російському «Внєшторгбанку».

Відео-запис прес-конференції: http://www.unian.ua/multimedia/video-1/1065-rossiyskiy-bank-pereshel-gran-delovoy-etiki-i-ignoriruet-zakonodatelstvo-i-gosudarstvennost-ukrainyi.html