Київ. 17 липня. УНІАН. Українські борошномели у 2014/2015 маркетинговому році (МР, липень 2014 – червень 2015 року) можуть поставити на зовнішні ринки 320-350 тис. тонн пшеничного і житнього борошна, що на 42,2-55,6% більше, ніж у 2013/2014 МР.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив співголова правління асоціації «Борошномели України» Андрій Яковенко.

«Хотілося б (у 2014/2015 МР - УНІАН) з 225 тис. тонн вирости на 100 тис. тонн експорту і вийти на переконливі 320-350 тис. тонн борошна», - сказав Яковенко.

Відео дня

За його словами, збільшення поставок борошна за кордон цього маркетингового сезону може бути досягнуто за рахунок збільшення продажів на освоєних Україною ринках (Ізраїль, Молдова, Сирія та ін.), а також завдяки інтенсифікації торгівлі цим товаром з Європейським Союзом.

«Євросоюз завжди захищав свій ринок митом у 9 євро на тонну борошна. З підписанням асоціації мито обнулюється. З обнуленням цього мита ми розраховуємо пробитися на цей ринок. Я б не сказав, що всі 100 тис. тонн буде поставлено туди, але 30 тис. тонн ми собі за мету поставили», - пояснив Яковенко.

Разом з тим, за словами начальника управління переробки Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ) Сергія Сакіркіна, робити ставку насамперед на європейський ринок вітчизняним борошномелам не варто, оскільки ЄС і сам є великим виробником і експортером цієї продукції. Крім того, українські борошномельні підприємства здебільшого не відповідають стандартам Євросоюзу і потребують масштабного переобладнання, вартість якого перевищує 50 млн. дол.

«Основні десять експортерів експортують 92% всього борошна. Якщо врахувати, що серед них немає жодного підприємства з новим устаткуванням, то мінімум потрібно 50 млн. дол. на переозброєння основних виробників», - сказав Сакіркін.

Перспективнішими ринками збуту української борошномельної продукції, на його думку, на сьогодні є країни південно-східної Азії, Африки, Близького Сходу, а також Китай.

Разом з тим, співголова правління асоціації «Борошномели України» Олександр Лавринчук, який також брав участь у прес-конференції, вважає, що збільшувати експорт і виробництво борошна в Україні буде можливо тільки за сприяння держави. Зокрема, за словами Лавринчука, уряд не повинен допустити підвищення тарифів на залізничні перевезення зернових вантажів, а також ліквідувати заборгованість з відшкодування податку на додаткову вартість (ПДВ) перед виробниками борошомельної продукції.

Якщо держава піде назустріч борошномелам, то, за оцінками Яковенка, Україна зможе вийти на виробництво 4 млн. тонн борошна і експорт 1 млн. тонн щорічно.

«Якщо ми говоримо про те, що в Україні щорічно виростає 5-6 млн. тонн зерна, з якого можна виробляти борошно, то відповідно з 6 млн. тонн я бачу можливість виробництва до 4 млн. тонн борошна і до 1 млн. тонн експорту», - сказав Яковенко.

У 2014/2015 МР, за його оцінками, країна зможе виробити 2,5-5 млн. тонн борошна проти 2,7 млн. тонн, вироблених у попередньому сезоні.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату, за 5 місяців 2014 року вітчизняні борошномельні підприємства поставили на ринки 927 тис. тонн борошна, що на 0,8% більше, ніж у січні-травні 2013 року.