Київ. 16 липня. УНІАН. В Україні, незважаючи на зміну влади, подовжують діяти нелегальні похоронні фірми, які працюють у тісній співпраці з міліцією та закладами охорони здоров'я.

Про це голова громадської організації “Київський міський комітет порятунку бізнесу” Микола Криворот заявив в УНІАН на прес-конференції МГО «Міжнародна асоціація професіоналів похоронної справи» (МАПППС) з  приводу подальшої корупційної вакханалії і безвідповідальності перед Законом у похоронній галузі в Україні.

За його словами, схема нелегального бізнесу з надання ритуальних послуг працює таким чином: медики або правоохоронці, які приїжджають за викликом родини, в якій померла людина, інформують про цей факт представників нелегальних похоронних компаній. Ці компанії сплачують співробітникам міліції або лікарям по 2 тис. грн за кожну таку інформацію.

Відео дня

Після цього, стверджує голова громадської організації, до родини телефонують представники нелегальних похоронних фірм і пропонують свої послуги за завищеними втричі, ніж у легальних учасників ринку, цінами.

“Процедура похорон достатньо проста й описана у законі. Якщо в сім'ї сталася трагедія, потрібно телефонувати в міліцію або у «швидку». Після цього посадові особи виписують довідку і лікарське свідоцтво про смерть. Але насправді до людей приїжджають невідомі фірми після візиту міліціонера або «швидкої» і пропонують своїх послуги за втричі вищими цінами”, - сказав Криворот.

Крім того, за його даними, у Києві навіть працюють приватні морги, що заборонено законом.

Криворот зазначив, що з цього приводу нелегального похоронного бізнесу вже неодноразово порушувались кримінальні справи, але діяльність таких фірм досі не припинена, організатори цього бізнесу і ті, хто його покриває, не були покарані.

Відео-запис прес-конференції: http://www.unian.ua/multimedia/video-1/1010-militsiya-i-skoraya-pomosch-slivayut-informatsiyu-aferistam-o-smerti-lyudey-za-2000-grn.html