Київ. 15 липня. УНІАН. Українські молодіжні організації закликають міжнародну спільноту посилити тиск на Російську федерацію, яка «загрожує безпеці та миру в Європі», та вжити необхідних заходів для якнайшвидшого скасування висунутих Росією незаконних звинувачень українському офіцеру Надії Савченко, звільнення її з російської в’язниці та повернення на батьківщину.

Відповідне звернення до міжнародних інституцій та молодіжних організацій світу зачитав сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова «Батьківщини Молодої» Іван Крулько.

«Фактично вся молодь українська об’єдналася з меседжем стосовно того, що арешт і утримання нашого офіцера порушує принципи міжнародного права, є абсолютно неприйнятним в сучасному світі. А також, крім того, ми висловили конкретні пропозиції до міжнародного співтовариства, яким варто було би реагувати на дії агресора – Російської федерації», - заявив Крулько.

Відео дня

Він зазначив, що звернення адресоване до Ради Європи, Верховного комісаріату ООН з прав людини, Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), Європейського молодіжного форуму, міжнародних правозахисних організацій «Freedom House» та «Amnesty International», Міністерства закордонних справ України.

Підписанти звернення заявляють, що засуджують викрадення та арешт Савченко з боку РФ.

«Наголошуємо, що викрадення людей, яке здійснено спільно терористичною організацією та офіційною владою Російської федерації є міжнародним злочином і грубим порушенням Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод», - зокрема зазначається в документі.

Далі йдеться, що ситуація з викраденням і арештом Савченко «є тільки одним фактом серед тих злочинних і неприпустимих дій, які здійснює Кремль на території Росії».

«Ми є свідками ведення з боку Росії проти України неоголошеної війни нового типу (гібридної війни), яка полягає в організації терористичних і диверсійних груп, вербовці за винагороду громадян України, анексії частини території України – Криму, озброєння і фінансування діяльності терористів у тому числі важким озброєнням і технікою, стягуванням до кордонів України збройних сил Росії для здійснення тиску на Україну та підтримку дій терористичних організацій», - йдеться в зверненні.

Автори документа вбачають в нинішній ситуації «загрозу безпеці усіх європейських країн» і тому закликають міжнародну спільноту вжити необхідних заходів.

Водночас, перш за все вони вимагають кроків для скасування висунутих Росією незаконних звинувачень українському офіцеру Савченко, її звільнення з російської в’язниці та повернення в Україну. Крім того, «враховуючи здійснення з боку Росії міжнародних злочинів та вчинення дій, які загрожують миру та безпеці в Європі» представники молоді України закликають світ визнати Росію «як державу, яка підтримує і фінансує тероризм»; виключити її з Ради Європи та усіх її органів; виключити Національну Раду молодіжних і дитячих об’єднань Росії з Європейського молодіжного Форуму; домогтися введення третього етапу санкцій проти Росії з боку США та Євросоюзу.

Окремо автори звернення закликають молодіжні організації Росії рішуче засудити арешт Савченко, здійснення підтримки терористичних організацій, які діють на сході України та анексію частини української території. «У випадку підтримки дій Кремля, які суперечать нормам міжнародного права та порушують права людини, заявляємо про припинення будь-якої співпраці на рівні національних організацій з російською стороною», - зазначається далі в зверненні.

Крулько зазначив, що документ наразі підписали півтора десятка молодіжних організацій України, незалежно від їх політичної спрямованості, ідеології і т.д. За його словами, процес збору підписів під зверненням триває і всі бажаючі можуть долучитись до вимог.

Присутні на прес-конференції представники молодіжних організацій, що вже підтримали звернення, наголосили, що сподіваються на конкретні дієві кроки міжнародного співтовариства, керівництва європейських країн та США.