Київ. 9 липня. УНІАН. На "мирному" Майдані більшість становили представники партій, а після його радикалізації зросла кількість громадських організацій.

Про це повідомив заступник директора Центру дослідження суспільства Володимир Іщенко на прес-конференції в УНІАН, презентуючи результати дослідження про протестні та репресивні події на Майдані.

"У перших фазах Майдану, коли це був ще Євромайдан, коли це був ще переважно ненасильницький Майдан у грудні та на початку січня, тоді частка участі партій у протестах Майдану становила більше 40%. Але дуже характерно, що вона впала нижче 20% на останній фазі Майдану, після 17 лютого, коли почалась збройна боротьба", - сказав Іщенко.

Відео дня

За його словами, тоді про партії говорили набагато менше, і вони, можливо, брали меншу участь, ніж самоорганізовані громадські ініціативи.

Як сказав соціолог, загалом за період з 21 листопада 2013 року по 23 лютого 2014 року було зафіксовано щонайменше 3 тис. 950 протестних подій. Така кількість протестів за три місяці перевищує попередню протестну активність. Так, за весь 2013 рік до 20 листопада було зафіксовано 3 тис. 428 протестних подій.

У дослідженні зазначається, що серед учасників Майдану організація, участь якої у протестах найчастіше згадувалася у ЗМІ, - ВО «Свобода». Участь цієї партії була зафіксована у щонайменше 18% протестах, пов'язаних з Майданом.

Інші партії взяли участь у меншій кількості протестів Майдану. Зокрема,участь «Батьківщини» була зафіксована на рівні 13%, «УДАРу» - 10%, «Демократичного альянсу» - 3%, Радикальної партії Олега Ляшка - 1% протестів Майдану. Ще у 2% протестних подій повідомлялося про участь опозиційних партій без конкретизації. У 5% серед політичних учасників були зафіксовані лише неідентифіковані політики або депутати місцевих рад.

Загалом участь партій, окремих політиків, представників місцевої влади становила 35% від протестних подій Майдану. Серед непартійних учасників та ініціатив найбільш помітною була участь Автомайдану (6%), «Правого сектора» (6%), Самооборони Майдану (4%). Загалом участь громадських організацій була зафіксована у 13% протестних подій Майдану.

Участь крайніх правих сил (ВО «Свобода», «Правий сектор» та інших українських ультранаціоналістичних партій, організацій та ініціатив) була зафіксована у 25% протестів Майдану.

Дослідники наголошують, що це, вочевидь, суперечить пропагандистським картинкам російського телебачення, оскільки більшість протестів Майдану, судячи з повідомлень, відбулася без їхньої участі, а роль «Правого сектора» була в рази перебільшена. Однак це все одно значна частка Майдану, яку не можна було зневажати, замовчувати або применшувати. Так чи інакше, за даними дослідження, ВО «Свобода» виявилася найактивнішою політичною силою на Майдані.

Крім того, помітність ВО «Свобода» і «Правого сектора» набагато перевищувала інші ідентифіковані організації чи ініціативи у насильницьких подіях, які отримували непропорційну увагу ЗМІ.

«Правий сектор» був найбільш активною ініціативою у насильницьких протестах Майдану, про його участь йшлся у повідомленнях про щонайменше 16% насильницьких подій. За ним слідує ВО «Свобода», участь якої у насильстві була зафіксована у 10% випадків. Участь Самооборони Майдану була повідомлена у 7% насильницьких протестів, решта партій та ініціатив взяли участь у менше як З% насильницьких подій кожна.

Участь у подіях на Майдані профспілок в дослідженні оцінюється на рівні 1%.

Моніторинг проводився за підтримки Національного фонду підтримки демократії та фонду "Відродження".