Київ. 9 липня. УНІАН. Невизначеність меж Києва і прилеглих населених пунктів призводить до незаконного виділення земель і вирубки лісів, зокрема Біличанського лісу, за територію якого йде суперечка між владою столиці і смт Коцюбинського.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив депутат Київської обласної ради Леонід Танцюра.

«На сьогоднішній день ні в Києва, ні в Коцюбинського немає затверджених меж адміністративно-територіальної одиниці. Й коли немає визначеності, здійснюються незаконні розподіли й перерозподіли земельних ділянок. Відбувається незаконна вирубка лісу. Сьогодні на території Ірпінського району (Київська обл. – УНІАН) знищили сотні кубічних метрів лісу», - сказав Танцюра.

Відео дня

За його словами, через відсутність генпланів і затверджених меж населених пунктів держава втрачає величезні кошти. При цьому депутат стверджує, що ця проблема існує не лише в Києві та області, але й на всій території України.

«Проблема «Біличанського лісу» існує на території всієї України. Проте неможна допускати й чекати, поки все розділиться, адже держава втрачає дуже великі гроші й природний ресурс», - додав Танцюра.

З ним погодилася присутня на прес-конференції депутат Київської облради і голова постійно діючої при ній комісії з питань екології та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Наталія Семко. Вона зазначила, що комісія, вивчивши деталі суперечки за землі Біличанського лісу між Києвом і Коцюбинським, прийшла до висновку про необхідність швидкого затвердження меж населених пунктів, аби уникнути вирубки зелених насаджень. При цьому Семко підкреслила, що швидке вирішення цієї суперечки має стати прикладом для інших населених пунктів у врегулюванні подібних ситуацій.

«Навколо Києва 32 тисячі гектарів лісу – це «легені» Києва, які ми повинні зберегти. Наша комісія подивилася всі документи, які були надані Коцюбинською сільрадою й Києвом, і ми прийшли до висновку, що необхідно терміново затвердити межі Коцюбинського як приклад, а потім перейти до всіх меж Київської області, терміново узгодити генплан Києва та області й також його затвердити», - сказала Семко.

При цьому вона висловила надію, що столична влада й представники місцевих органів самоврядування зможуть знайти взаєморозуміння та сісти за стіл переговорів для того, щоб зберегти Біличанський ліс.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці червня київською міський голова Віталій Кличко, голова Київської облради Микола Бабенко і селищний голова Коцюбинського Вадим Садовський підписали меморандум про узгодження позицій сторін стосовно Біличанського лісу. Зокрема, сторони домовилися, що депутати Київської облради, зокрема ті, які обрані в одномандатному виборчому окрузі й представляють інтереси селища Коцюбинське, не виноситимуть на розгляд чергової сесії проект рішення про затвердження меж цього селища.

Також повідомлялося, що до 11 липня буде створено тристоронню робочу групу зі встановлення меж Коцюбинського, проведено необхідні переговори й знайдено шляхи для врегулювання проблеми. Водночас, у основу такого рішення має бути покладений принцип збереження в повному обсязі Національного природного парку «Голосіївський» відповідно до указу президента від 1 травня цього року «Про зміну меж національного природного парку «Голосіївський».