Київ. 8 липня. УНІАН. Юрист Василь Вітюк наголошує на законності поновлення Віталія Москаленка на посаді ректора Національного медичного університету імені Богомольця.

Про це Вітюк сказав сьогодні на прес-конференції УНІАН.

Він нагадав, що звільнення Москаленка відбулося на підставі наказу Міністерства охорони здоров’я та Національного медичного університету ім.Богомольця від 10 квітня 2014 року.

Відео дня

«На нашу думку, дане звільнення відбулося незаконно. Було зініційовано звернення до Печерського суду з цього приводу. Наші позивні вимоги обгрунтовувалися тим, що звільнення відбулося під час перебування Москаленка на лікарняному, у період тимчасової непрацездатності. Відповідно до Кодексу законів про працю, це пряме порушення з боку МОЗ та НМУ - звільняти працівника за таких обставин. В наказах на звільнення жодним чином не вказані підстави, за яких це звільнення відбулося. Тобто, зроблено посилання, що звільнення відбувається з підстав, передбачених контрактом, але які це підстави - у наказі не вказано. Фактично звільнення відбулося без жодних підстав», - зазначив Вітюк.

Адвокат наголосив, що позицію захисту підтримав суд першої інстанції.

«4 липня, у п’ятницю ввечері, ми отримали відповідне судове рішення, яким ректора Москаленка Віталія Федоровича було поновлено на посаді. При цьому у частині поновлення на роботі рішення суду було зобов’язано до негайного виконання. Отримавши рішення, ми підготували відповідне звернення до МОЗ та до НМУ з повідомленням про це рішення та проханням виконати його у добровільному порядку, оскільки судові рішення є обов’язковими до виконання на території України», - сказав Вітюк.

За його словами, дане звернення вже направлено та зареєстровано у МОЗ.

«По прибуттю в університет разом з поновленим ректором Москаленком, який, згідно з рішенням, мав приступити до виконання своїх посадових обов’язків, нас зустріли громадяни, що назвалися студентами університету. Вони фізично не дали Москаленку зайти до університету, створюючи перешкоди. З цього приводу нами були подані звернення до правоохоронних органів, оскільки фактично відбулося невиконання судового рішення і його перешкоджання», - наголосив юрист.

Він підкреслив, що захист очікує на примусове виконання рішення суду у частині поновлення Москаленка на роботі.

Поновлений на посаді ректора Національного медичного університету ім.Богомольця Віталій Москаленко висловив думку, що у лютому цього року у медуніверситеті відбулося «рейдерське захоплення».

«Був тиск моральний, дуже високий і силовий. Мене примушували написати заяву. Вимога була, що я нібито не визначився у політичному ракурсі зі своєю поведінкою і те, що я представник старої влади. Був неправомірний наказ щодо мого відсторонення. Був зроблений наказ по перевірці нашого університету. Наказ був підписаний людиною не дуже професійною, з тої влади. Це людина, яка керувала усіма потоками у Міністерстві охорони здоров’я. За фахом вона є філософом. Була зроблена тенденційна перевірка. Після такого тиску заяву я не підписав. До роботи мене не допустили. І я був змушений піти на лікарняний тому що перенести такий тиск було просто неможливо. Далі було заплановане призначення Амосової», - сказав Москаленко.

Він заявив, що на його сім’ю також чинився тиск. «Мій молодший син був захоплений заручником. Йому були висунуті певні умови у присутності сім’ї. Це відбувалося з дозволу чи свідомої участі сьогоднішнього керівництва міністерства», - вважає Москаленко.

Як повідомляв УНІАН, 7 липня Міністерство охорони здоров’я України і Національний медичний університет ім. О. Богомольця оскаржили рішення Печерського суду про поновлення Москаленка на посаді ректора медуніверситету.