Київ. 4 липня. УНІАН. Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко вважає, що конституційна реформа буде відкладена на роки, якщо Верховна Рада піде на дострокові вибори без не внесення змін до Основного Закону.

Таку думку він висловив на прес-конференції в УНІАН.

Експерт визнав, що сьогодні довіра до парламенту практично відсутня, більшість депутатів не мають морального права торкатися до Конституції, по якій вони «неодноразово топталися в попередні місяці».

Відео дня

«Але іншого виходу немає. Якщо нам потрібні реформи - зміни до Конституції є першим пріоритетом, і треба знайти спосіб домовитись і провести цю реформу. Якщо ми її не проведемо й підемо на дострокові вибори без змін до Конституції, мій прогноз полягає у тому, що втілення реформи місцевого самоврядування відкладається мінімум на п'ять років», - зауважив Коліушко.

Він пояснив, що на наступний рік заплановані чергові місцеві вибори в Україні, і якщо вони відбудуться за діючими повноваженнями органів влади, буде дуже важко перервати термін їхніх повноважень, щоб провести необхідну реформу.

Експерт висловився категорично проти відкладення реформи, поки не будуть завершені військові дії на Донбасі. Більше того, він припустив, що цей конфлікт інспіровано саме для того, щоб "постмайданівська" Україна не могла здійснити реформи. "На Донбасі відбувається інтервенція зовнішніх диверсантів і найнятих ними терористів для того, щоб не дати Україні провести реформи, досягнути успіху", - зауважив Коліушко.

Він вважає, що влада РФ боїться успіху України, який може стати прикладом для російського народу. "Тому, якщо ми займемо позицію, що ми будемо чекати, коли закінчиться війна, і не проводити реформи, це означає, що ми вже програли війну. Тому що війна йде саме проти наших реформ", - наголосив експерт.

На думку голови Ради лабораторії законодавчих ініціатив Ігоря Когута, проект змін до Конституції України, винесений на розгляд парламенту президентом Петром Порошенком, є своєрідним технологічним проектом.

"По-перше, треба показати, що президент дотримується своїх передвиборчих обіцянок і конституційна реформа стала елементом антитерористичної кампанії... Мені здається, це не дуже правильний підхід. А по-друге, я не виключаю, що проект може бути технологічним елементом для того, щоб повністю делегімітизувати Верховну Раду, оскільки депутати, які думають про політичну перспективу, навряд чи підтримають цей проект", - сказав він.

Когут зауважив, що найпростіший спосіб пояснити громадянам, чому цей парламент не має права на подальше існування, це сказати, що Верховна Рада не може навіть провести конституційну реформу.

Водночас, експерти розкритикували проект конституційних змін Порошенка, зауваживши, що він містить багато недоречностей і неузгодженостей.