Київ. 3 липня. УНІАН. Трудовий колектив Концерну радіомовлення, радіозв'язку і телебачення (КРРТ) заявляє про готовність страйкувати в разі, якщо керівництво країни не відреагує на незаконну ретрансляцію російських каналів на українських частотах у Донецькій і Луганській областях.

Про це сказав на прес-конференції в УНІАН народний депутат Сергій Каплін.

«Якщо керівництво Держспецзв’язку і концерну не піде на діалог, а керівництво країни буде далі робити вигляд, що в країні нічого не відбувається у цій частині, ми плануємо громадянські акції за участю колективу», - сказав він.

Відео дня

На переконання Капліна, Україна «не повинна фінансувати потужну, підлу російську пропаганду».

За словами народного депутата, це питання буде обговорюватися на засіданні парламентського Комітету з питань нацбезпеки і оборони.

Каплін зазначив, що трудовий колектив КРРТ вимагає від прем’єр-міністра Арсенія Яценюка призначити службове розслідування щодо перевірки законності дій генерального директора концерну Олександра Півнюка.

Каплін закликав керівництво концерну, яке тисне на тих співробітників концерну, які надають документальні свідчення незаконних дій керівництва, «залишити у спокої колектив». «Я буду всіма дозволеними мені законними способами захищати кожне окреме робоче місце, кожного окремого робітника підприємства», - запевнив депутат.

«Ми вимагаємо виконати вимоги закону України про АТО і припинити фінансувати за рахунок простих громадян-платників податків тероризм у Луганській і Донецькій областях, а саме - вимкнути електропостачання на захоплених у незаконний, антиконституційний, терористичний спосіб близько 10 вежах передавальних станцій й унеможливити трансляцію на територію Луганської і Донецької області телеканалів, які брудно і зухвало ллють бруд на ініціативи українського президента, парламенту і уряду», - заявив Каплін.

«У разі, якщо наші вимоги не будуть виконані, ми, керуючись відповідними законами України, готові до страйку», - додав він.

Каплін повідомив, що до нього з проханням допомогти звернувся трудовий колектив концерну.

Юрисконсульт концерну РРТ Михайло Славянін зазначив, що колектив готовий до страйку, однак вважає доцільним вирішити питання мирним шляхом. «На сьогодні нам руку простягнула Верховна Рада, до нас приєдналися громадські організації молоді, наш президент намагається вирішити будь-яку серйозну проблему мирним шляхом. Чому ви вважаєте, що ми не повинні діяти у тому самому руслі?», - сказав він.

Представник Держспецзв’язку Віталій Кукса, у свою чергу, сказав журналістам після прес-конференції, що керівництво концерну готове виконати рішення уряду щодо відключення електроенергії зазначених телевеж. «Якщо на рівні уряду буде ухвалено чітке рішення про відключення електроенергії, ми його виконаємо», - сказав він.

За словами Кукси, є причини підтримувати ці телевежі в робочому стані. «Вимкнути їх - це просте рішення, яке потягне за собою інші наслідки. Поки там є трансляція хоч якихось українських каналів, ми не беремо на себе відповідальність», - пояснив він.

Як повідомляв УНІАН, координаційна рада трудового колективу КРРТ звернулася до президента України Петра Порошенка з проханням сприяти у перевірці законності дій генерального директора концерну Півнюка.

«Від імені нашого трудового колективу я б хотів звернутися до президента нашої країни, щоб він забезпечив наші права як громадян України», - сказав раніше керівник прес-служби КРРТ Павло Білоножко.

За його словами, на сьогодні у Донецькій і Луганській областях продовжують незаконно ретранслюватися російські телеканали на українських частотах. При цьому керівництво концерну відмовляється відключити від електропостачання ті телевежі, що транслюють ці канали, і продовжує проводити платежі за електроенергію в цих областях.

«За даними моніторингу трансляції телеканалів, у Луганській і Донецькій областях державне мовлення відсутнє. Частково транслюються розважальні і рекламні блоки, але під час трансляції блоку українських новин картинка зникає», - зазначив Білоножко.

Директор департаменту роботи з органами влади, зв'язків із громадськістю і міжнародної співпраці концерну Марина Помазанова, у свою чергу, повідомила, що щомісяця на оплату електроенергії за телерадіомовлення по всій території України КРРТ повинен витрачати 10-12 млн грн.

«Можете спокійно це поділити пропорційно, і ви дізнаєтеся, скільки необхідно на мовлення у Донецькій і Луганській областях», - сказала вона.

При цьому вона наголосила, що на сьогодні заборгованість концерну перед українськими енергопостачальними компаніями становить близько 10 млн грн. У свою чергу, заборгованість за трансляцію в Донецькій і Луганській областях, за її словами, зараз повністю погашена.

На початку червня об'єднана профспілкова організація КРРТ звинуватила генерального директора концерну Півнюка, його заступника Володимира Іщука, а також керівника Державної служби спеціального зв'язку і захисту інформації (Держспецзв’язку) Володимира Зверєва у пособництві самопроголошеній владі так званих Донецької і Луганської «народних республік».

На думку членів профспілки, за розпорядженням вищезгаданих людей відбувається безперебійне фінансування трансляції ворожих Україні ЗМІ шляхом сплати коштів державного Концерну РРТ для безперебійного енергопостачання об'єктів телерадіотрансляції у Луганській і Донецькій областях.

Координаційна рада профспілки також заявила, що нове керівництво КРРТ намагається довести підприємство до банкрутства і на його базі створити приватне підприємство.

Держспецзв‘язку спростувало дану інформацію і заявило, що звинувачення з боку координаційної ради профспілки пов'язані з проведенням перевірок фінансової діяльності на підприємстві. За словами голови Держспецзв‘язку, в ході перевірки було виявлено низку порушень з боку колишнього керівництва КРРТ, інтереси якого представляє координаційна рада.