Київ. 26 червня. УНІАН. У Соціалістичній партії України заявляють про нелегітимність з’їзду, на якому головою партії було обрано позафракційного народного депутата Миколу Рудьковського.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив Петро Устенко, наголосивши, що залишається головою Соціалістичної партії і планує звернутися з приводу нелегітимного з’їзду до суду та прокуратури.

«Я чинний голова, починаючи з XVIII з’їзду», - підкреслив Устенко.

Відео дня

Говорячи про легітимність з’їзду, який проводився 21 червня за участі Рудьковського, Устенко зауважив, що було порушено, зокрема, усі процедури підготовки та проведення заходу.

«Це, я думаю, що скаже Мін’юст, і скажуть у судовому порядку, на це дадуть відповідь», - сказав Устенко.

Він назвав з’їзд «фарсом». «Щоб сказати, що з’їзд відбувся, він повинен отримати легітимізацію в Мін’юсті. На сьогоднішній день він нелегітимний. Тому ще раз кажу, що він (Рудьковський – УНІАН) не є головою (СПУ). Якщо Мін’юст легалізує, тоді він стане, можливо, головою», - сказав Устенко.

Крім того, він додав, що 21 червня з’їзд залишили і не захотіли голосувати представники дев’яти обласних організацій Соцпартії, ще частина делегатів з інших організацій також залишила захід, а представники двох обласних організацій взагалі не приїхали.

Устенко також зауважив, що прокуратура та міліція мають не допустити подальшого фальшування партійних документів.

«Були сфальсифіковані мій підпис, печатка і подані документи, що він (Рудьковський – УНІАН) нібито обраний головою на сьогоднішній день», - наголосив Устенко.

«Що стосується легалізації з’їзду, ми повинні дочекатися, які Рудьковський подасть документи на проведений з’їзд, а потім будемо їх оскаржувати», - зауважив він.

Своєю чергою присутній на прес-конференції член політради СПУ Денис Русак висловив думку, що мала відбутися та ж подія, що і у 2006 році, коли «за сприяння Олександра Мороза легалізувалися у політиці сєвєродонецькі сепаратисти, які знаходили своє місце під прикриттям інших політичних партій».

Він нагадав, що у 2011 році СПУ виключила Рудьковського із складу політради, у 2012 році – з лав партії.

«Виникає питання: як він міг опинитися у 2013 році у Соціалістичній партії? Наполегливо, з погрозами і тиском тодішній голова Адміністрації (президента – УНІАН) Льовочкін інтегрував нам і повернув Миколу Рудьковського – розвивати соціалістичну ідею вже під керівництвом голови апарату», - сказав Русак.

Крім того, він зазначив, що Рудьковський, «знаючи, що він не може бути обраним, вирішив змінити статут (Соцпартії – УНІАН), не погоджуючи ці положення ні з керівництвом, ні з членами партії, не провівши жодних консультацій з цього приводу».

Русак наголосив, що не можна допустити повернення в політику тих людей, проти яких виступає суспільство.

«За Рудьковським стоять безпосередньо ті, хто насаджував його нам у партію: це і Льовочкін, і інші члени Партії регіонів», - сказав Руснак.

Русак також наголосив, що не можна допустити повернення в політику тих людей, проти яких виступає суспільство, і тих депутатів, які 16 січня проголосували за диктатуру для українців (законопроект 3879), серед яких був і Рудьковський. «За Рудьковським стоять безпосередньо ті, хто насаджував його нам у партію: це і Льовочкін, і інші члени Партії регіонів», - сказав Денис Русак.

Своєю чергою секретар політради СПУ Анатолій Башловка наголосив, що сьогодні йому телефонували із погрозами вбивством.

«Я після цієї прес-конференції іду в міліцію і подаю заяву», - сказав він.

Крім того, Башловка повідомив, що першому секретарю партії Юрію Ткаченку пошкодили рульові тяги в автомобілі.

«Ми сприймаємо це, як погрози. А перед цим йому теж погрожували, його життю», - відзначив Башловка.

Він висловив думку, що усі, хто був пов’язаний із екс-президентом України Віктором Януковичем, не мають права бути в політиці, а «такі люди, як Микола Рудьковський, не мають ніяких прав, ні моральних, ні інших прав, бути присутніми в політикумі».

Устенко наголосив, що правоохоронні органи мають розслідувати факти погроз на адресу Ткаченка та Башловки. Він також додав, що напередодні з’їзду Ткаченку телефонував один із помічників Рудьковського із погрозами, після чого було пошкоджено його автомобіль.

Як повідомляв УНІАН, 21 червня прес-служба Рудьковського поінформувала, що з’їзд Соціалістичної партії України у Києві обрав його єдиним головою.

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/49337

Відео-запис прес-конференції:  http://www.unian.ua/multimedia/video-1/878-ofitsialnoe-zayavlenie-sotsialisticheskoy-partii-ukrainyi-otnositelno-popyitki-zahvata-partii-nikolaem-rudkovskim.html