Київ. 24 червня. УНІАН. Всеукраїнська громадська організація «Народна люстрація» оголосила всеукраїнський конкурс антикорупційних проектів «Час діяти!», метою якого є залучення громадян до люстраційних процесів у державі, пошуку та втілення ефективних методів боротьби з корупцією.

Про початок конкурсу голова оргкомітету заходу Леонід Хомяков оголосив на прес-конференції в УНІАН.

За його інформацією, прийом конкурсних проектів триватиме до 20 серпня 2014 р. Підсумки конкурсу й урочисте нагородження переможців відбудеться 2 вересня.

Відео дня

У конкурсі можуть брати участь громадські об’єднання, будь-які юридичні, а також фізичні особи віком від 18 років. Учасники конкурсу можуть надсилати роботи до оргкомітету разом із заповненою формою, що розміщена на сайті: lustraciya.org/konkurs.html. Усі проекти будуть розміщені у відкритому доступі на сайті конкурсу після перевірки на відповідність умовам.

Конкурс проводиться у трьох номінаціях: краща загальнодержавна програма; краща регіональна програма (на рівні області, району, міста); кращий метод подолання корупції в окремому середовищі чи типовій ситуації.

За результатами конкурсу буде сформований пул з проектів-переможців, який запропонують реалізувати на державному рівні під контролем громадськості президентові України, Кабінету міністрів та Верховній Раді.

До складу журі конкурсу ввійшли 10 осіб з числа громадських активістів та політичних діячів, зокрема державний діяч, Герой України Степан Хмара; депутати Київради Рена Назарова та Ігор Луценко; політичний експерт, директор Інституту проблем громадянського суспільства Віталій Кулик; громадський діяч, голова Люстраційного комітету Єгор Соболєв; правозахисник, голова ГО «Комітет з питань корупції» Віталій Іщенко та інші.

Присутній на прес-конференції Хмара висловив переконання, що ця ініціатива ВГО «Народна люстрація» має стимулювати громадян до активності.

«Це потрібно для того, щоб суспільство звикало і відчувало свою відповідальність і потребу контролювати владу. Серед тої маси проектів вирисовується бачення людей, їх активність. А люди відчувають, що потрібно їм насамперед для того, щоб життя ставало нормальним, щоб люди відчували, що з ними рахуються, що вони повноцінні громадяни, що влада стає доброчесною… І ми маємо пам’ятати, що влада має насамперед керуватися вищим моральним законом, бо якщо цього не буде, то ніякі юридичні норми не дадуть позитивних наслідків. І друге: якщо громада на найвищих щаблях не бажає боротися з корупцією, то всі зусилля законодавчого порядку наслідків не дадуть», - наголосив Хмара.