Київ. 23 червня. УНІАН. Під час перебігу виборчого процесу на цьогорічних президентських виборах зафіксовано понад 250 порушень виборчого законодавства, найбільше - спроби зірвати вибори на Донбасі.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомив кандидат юридичних наук, правовий радник Інформаційного центру «Майдан моніторинг» Олександр Северин.

«Зібрано і задокументовано близько 250 порушень виборчого законодавства, але це не точна цифра, бо під кінець певні різновиди порушень ми просто не встигали фіксувати. Наприклад, численні дані про псування в різних містах агітаційних матеріалів певних кандидатів. Це мало масовий характер. Категорії порушень по всій країні у нас розподілились так: найбільше 21% - спроби зірвати вибори, 17% - порушення щодо порядку агітації, 13,65% - фізичний примус до виборця чи інших суб’єктів виборчого процесу, майже 12% - перешкоджання здійсненню агітації і стільки ж відсотків порушень у роботі виборчкомів, застосування адмінресурсу – 2,62% і підкуп виборців - 1,5%», - сказав він, додавши водночас, що вибори були законні, рівні й прозорі.

Відео дня

Северин також висловив сподівання, що з боку правоохоронних органів будуть відповідні дії стосовно порушників виборчого законодавства.

У свою чергу координатор ІЦ «Майдан моніторинг» по Донецькій області Віталій Овчаренко зазначив, що перебіг виборів у Донецькій області завжди відрізнявся від того, яким він був на іншій території України. «Цього року вони перевершили самі себе у порівнянні з останніми роками. Слід зазначили, що вибори проходили постійно під загрозою терористичної атаки з боку проросійських терористів, і це вносило фактор дестабілізації щодо нормального виборчого процесу. У нас є зафіксовані факти залякування членів виборчих комісій. Також слід зазначити, що деякі залякування не були зафіксовані, тому що дуже багато членів виборчих комісій не повідомляли про ексцеси, які з ними відбувались, бо члени комісій знаходились під тиском. Таке відбувалось і в Донецькій, і в Луганській областях. Також ротація членів ОВК і ДВК не несла стабільності виборів у Донецькій області», - сказав експерт.

Северин також зазначив, що був великий відсоток саботажу виборів по всьому Донбасу серед правоохоронних органів. «Ми знаємо цілу низку факторів, коли міліція фактично координувала свої дії по зриву виборчого процесу з представниками терористичних проросійських організацій», - наголосив він.

У свою чергу голова правління ІЦ «Майдан моніторинг» Наталія Зубар зазначила, що у Харківській області вибори були «найнуднішими».

«Люди, які очікували якихось катаклізмів, були дуже розчаровані. Були також дуже розчаровані іноземні спостерігачі, бо вони очікували порушень», - додала вона, зазначивши, що багато виборців у Харківській області не прийшли на виборчі дільниці, оскільки розповсюджували панічні чутки, що на дільницях будуть теракти.

Зубар також зауважила, що наразі до друку готується книжка, у якій буде розказано про технологію зриву виборів на Донбасі.