Київ. 20 червня. УНІАН. Всеукраїнський форум національних меншин просить нове керівництво України звернути увагу на державну етнонаціональну політику та відновити роботу центрального органу виконавчої влади з питань міжнаціональних відносин, створити його представництва в усіх регіонах України, а також утворити при Кабінеті міністрів Міжвідомчу комісію з питань протидії ксенофобії, міжетнічній та расовій нетерпимості.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН перший заступник голови Правління МГО «Інтернаціональний Союз» Олександр Харченко, рішення про відповідне звернення було прийнято вчора учасниками ІІ Форуму нацменшин «Ми - єдиний народ».

Харченко поінформував, що організаторами Форуму виступили МГО "Інтернаціональний Союз" спільно із Союзом юристів України, Громадською радою при МЗС України, Всеукраїнською спілкою громадських організацій "За громадське суспільство" та ГО "Нова генерація українських науковців". На заході були присутні представники українських центральних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, дипломати та представники міжнародних організацій в Україні, керівники громадських організацій, що представляють нацменшини та корінні народи України, члени національних діаспор та ін.

Відео дня

«Необхідність такого Форуму була викликана останніми подіями, які відбуваються в нашій державі. На мою думку, те, що відбувається в державі, називається просто війною. І нагадаю, що формальною причиною, підставою для вторгнення іноземного війська було те, що нібито права однієї з найбільших національних меншин в Україні були порушені, а також, на думку одного з суб’єктів міжнародного права, було порушено право вживати іншу мову, ніж державна. Звичайно, ми, як експертна і моніторингова організація «Інтернаціональний Союз», звернули увагу на те, що не бачимо підстав вважати, що є суттєві порушення – комплексні і системні - дійсно порушення прав російської громади або прав вживання мови. Хоча, з іншого боку, треба зазначити, що деякі окремі прояви є», - сказав Харченко.

Він наголосив, що в Україні, де проживають представники близько 140 народів, націй, культур, не існує жодного центрального органу виконавчої влади, який проводить центральну етнонаціональну політику. Харченко нагадав, що у 2010 році «одним розчерком пера» попереднього президента було скасовано центральний орган виконавчої влади - Комітет з питань національностей та релігій.

«Це якраз той орган, який відповідав за узгоджену державну політику, її формування, щодо представників національностей, які проживають в країні, та різних конфесій. На мою думку, скасування такого державного органу призвело до того, що держава майже відсторонилась взагалі від такої тематики як етнонаціональна політика», - підкреслив Харченко.

Щодо результатів вчорашнього Форуму він також повідомив, що його учасники підписали й інші рекомендації керівництву країни щодо невідкладних заходів з реалізації державної етнонаціональної політики України.

Так, серед інших нагальних кроків в державній політиці щодо меншин, учасники зібрання називають, зокрема, широке залучення представників національних меншин до прийняття рішень, що стосуються їхніх інтересів, ухвалення законів «Про Концепцію державної етнонаціональної політики України» та «Про національні меншини в Україні» (в новій редакції).

Крім того, Форум ініціює створення Центру розвитку культур національних меншин (Будинок національностей), а також виступає за вдосконалення державної системи матеріально-фінансової підтримки заходів з культурного розвитку національних меншин.

Харченко відзначив, що проект рекомендацій до представлення його на Форумі пройшов широке громадське обговорення серед представників нацменшин України. Було створено робочу групу, до якої входили ті, хто бажав в ній брати участь від нацменшин. Проект рекомендацій розроблявся разом з Союзом юристів України.

Він також висловив сподівання, що нове керівництво України дослухається до звернення Форуму.

Голова правління МГО «Інтернаціональний союз» Лариса Абрамович додала, що й нацменшини, зі свого боку, готові на співпраці з владою в реалізації етнонаціональної політики. Вона переконана, що тільки об’єднавшись, всі громадяни України зможуть захистити свою державу та уникнути в майбутньому аналогічних криз.